Drecun: Dobro je da se krenulo sa “mrtve tačke”

Foto Tanjug

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je povodom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, da je dobro što se krenulo sa “mrtve tačke” jer je taj proces bio doveden u “zamrznuto stanje” zbog opstrukcija Prištine.

Ono što je očigledno posle jučerašnjih razgovora je da se nije razgovaralo o konkretnim temama poput ZSO ili bar nije postignut nikakav dogovor o tome, ali je evidentno da ulazimo u jednu novu fazu procesa normalizacije odnosa čiji će fokus biti na stvaranju pravno-obavezujućeg sporazuma.

Na to, prema Drecunovim rečima, ukazuju izjave Federike Mogerini i Hašima Tačija koji govori o “nekakvom konačnom rešenju”.

“Sada smo ušli u proces izgradnje okvira za taj sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa. Mislim da u ovom formatu EU nema dovoljan kapacitet da se postigne konačno rešavanje statusa Kosmeta”, ocenio je Drecun u skupštinskom holu i primetio da su pozicije sve tri strane udaljene.

Priština, kako kaže, očekuje da se preko tog sporazuma prizna Kosovo i da se Srbija na protivi članstvu Kosova u UN, dok EU nema jedinstven stav, a srpska pozicija je da neće priznati lažnu državu, niti će otvoriti vrata ka članstvu u UN.

“Zato je predsednik Vučić rekao da nije veliki optimista po postizanju kompromisa. Sada je pitanje ima li političke volje na svim stranama da se postigne pravno-obavezujući sporazum. Kod Srbije postoji ta politička volja, ali za sada je ne vidimo kod Albanaca i onih zapadnih država koje stoje iza secesije Kosova”, rekao je Drecun.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još