• Početna>
  • Vesti>

Ljajić: Vreme nije dobar saveznik Srbije u pogledu Kosova

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je podela Kosova dobro, ali zakasnelo rešenje, protiv kojeg je i dobar deo međunarodne zajednice, zbog negativnog uticaja na druge zemlje regiona.

Ljajić je za nedeljno izdanje lista “Blic” rekao da veruje da bi Albanci “oberučke prihvatili” podelu Kosova i da je neko to rešenje ponudio pre 1999. godine.

On je rekao da zamrznuti konflikt kao rešenje kosovskog pitanja znači zamrzavanje evropskih integracija, stranih investicija, unutrašnjih reformi i modernizacije zemlje.

“To je opcija koja i te kako ima svoju cenu … i sa druge strane ne garantuje da će se naša pregovaračka pozicija popraviti u budućnosti”, rekao je Ljajić i dodao da ta opcija zamrznutog konflikta donosi populističko očekivanje da bi pozicija mogla da se poboljša.

Prema njegovim rečima u rešavanju odnosa sa Kosovom, realnost govori da vreme nije najbolji saveznik Srbije.

Ljajić je podsetio da je SDPS na čijem je čelu odmah po otvaranju unutrašanjeg dijaloga o Kosovu, ponudila rešenje koje podrazumeva tri faze ili tri grupe pitanja o kojima bi se pregovaralo sa Prištinom.

Nakon tih pregovora, usledio bi period od tri do pet godina implemetnacije dogovorenoga, nakon čega bi bila održana međunarodna konferencija o statusu Kosova, rekao je Ljajić.

Komentarišući rešenje po modelu dve Nemačke, Ljajić je rekao da bi bilo prihvatljivo u samo jednom segmentu:

“Slažemo se da se ne priznajemo, ali se moramo trpeti i živeti jedni pored drugih”.

 

Izvor: Radio Kim / N1

Comments

Pročitaj još