Dačić: Mislim da se pravno obavezujući sporazum još ne piše

Postoji pritisak da se pitanje Kosova i Metohije reši što pre, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da ne smatra da se pravno obavezujući sporazum piše, jer se trenutno ne nalazimo u toj fazi.

“Ne mislim da se bilo kakav sporazum piše. Previše je rano, ne nalazimo se u toj fazi. Ako neko izađe i kaže da to mora da se reši u narednih šest meseci do godinu dana, oni misle na to da mi treba da priznamo Kosovo”, naveo je Dačić.

Na spekulacije da bi Srbiji kroz sporazum mogla da bude ponuđena “ideja dve Nemačke”, srpski ministar spoljnih poslova rekao je da se ta ideja pominje, ali da je poznato da u konceptu dve Nemačke dolazi do ujedinjenja, a ne jednostavnog priznanja i razjedinjenja “kao što oni hoće”.

Srbija, u svakom slučaju želi pregovore, a prema rečima predsednika Vučića oni bi trebalo da budu zakazani do kraja meseca, i to na najvišem nivou, rekao je Dačić na TV Hepi.

Ipak, upozorava da druga strana uvek ima momenat kada im nešto ne odgovara.

“Postoji nezadovoljstvo članica EU Federikom Mogerini. Sve više govore da nema vremena i da mora neko novi da se pojavi u pregovorima, specijalni predstavnik”, rekao je Ivica Dacic.

A Srbiji je, kaže, dosta specijalnih predstavnika.

“Samo nam još fali specijalni predstavnik. Imali smo ih raznih, mnogi su dobili Nobelove nagrade za mir, a nama nije bolje. Nikakav dogovor nije postigut”, poručio je ministar podsetivši da su za dvadeset godina prošli mnogi, od Ahtisarija, Holbruka, Olbrajt i drugih.

Na konstataciju novinara da izgleda kao da se vodi “specijalni rat” protiv Srbije, u koji mogu da se uklope blokade puteva, zatrovani vodovod i nestanak novinara, Dačić je rekao da očigledno postoje oni koji analiziraju efekte delovanja opozicije.

“Propale su im sve nade i investicije koje su uložene u njih…Narodna poslovica kaže ”teško je jednoj vreći kada je prazna da stoji uspravno”. Kako da okupe ljude kad nemaju narodnu podršk?”, upitao je ministar.

Komentarišući blokade puteva i priču o zatrovanoj vodi u Beogradu, Dačić je rekao da je očigledno da je neko pokušao da “iskoristi gužvu”.

“Onda i vest iz Bele Crkve…Sve je to u cilju dodatnog posticanja da se što više takvih informacija slije, da bi slika o Srbiji bila takva da odaje utisak da je ona haotična, nestabilna, oslabljena i da u njoj ništa ne funkcioniše”, dodao je i ukazao da se sve to radi pred razgovore Beograda i Prištine.

“Sve što smo pricali je deo slike koje građani trebaju da budu svesni. Ne treba biti paranoičan, ali da postoji nešto – sigurno postoji”, ocenjuje ministar spoljnih poslova.

Izvor:Tanjug

Comments