• Početna>
  • Vesti>

“Moguće je dublje uključivanje Rusije u kosovski problem”

Beograd — Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da postoji mogućnost da se Rusija “još dublje uključi” u rešavanje kosovskog problema.

Čepurin je u autorskom tekstu za list “Politika” od utorka povodom Dana državnosti Rusije, ocenio da se Beograd, kada je Kosovo u pitanju, “nalazi pred ultimativnim pritiskom tradicionalnih srbomrzaca”, a da je Moskva bila i da će biti na strani Srbije.

“Naš stav ostaje nepromenjen – podržaćemo onu odluku koju će Srbija i sprski narod smatrati prihvatljivom za sebe. Polazimo od toga da je pravni osnov za dogovor – Rezolucija Saveta bezbednosti”, naveo je ruski ambasador.

On je istakao da se u poslednje vreme neopravdano izvode paralele između Kosova i Krima, jer su to “dve potpuno različite priče”, s obzirom da se Krim odvojio u skladu sa Deklaracijom UN iz 1970. godine.

“Pitanje Krima je zatvoreno definitivno. Krim je Rusija, a Kosovo je Srbija. To nije samo parola, to je pravna realnost koja mora da se poštuje”, ocenio je Čepurin.

Govoreći o dobrim odnosima dve zemlje, on je naveo da oni datiraju od nastanka ruske države u 10. veku i dodao da se oni sada temelje na odnosima od poverenja rukovodstva država, ekonomskim vezama i viševekovnom kulturnom i duhovnom jedinstvu.

 

Izvor Politika

Comments

Pročitaj još