Goranci traže status distrikta za opštinu Gora

Građanska inicijativa Goranaca zatražila od Vlade Srbije i visoke predstavnice EU Federike Mogerini, da se za opštinu Gora na Kosovu obezbedi status distrikta.

Predsedništvo te inicijative ocenilo je u saopštenju da je za Gorance, kao specifičnu etničku zajednicu, veoma važno da očuvaju svoj identitet i da kroz status distrikta razvijaju ekonomiju i privredu, posebno stočarstvo, poljoprivredu i turizam.

“U rešavanju konačnog i trajnog statusa Kosova najvažnije je da se vodi računa o interesima svih etničkih zajednica kako bi se obezbedio trajni mir i zajednički suživot. Status distrikta za opšinu Gora predstavlja garanciju stabilnosti i uvažavanja različitosti od strane EU i međunarodne zajednice koja je najodgovornija za rešavanje statusa Kosova”, piše u saopštenju.

Izvor: Beta, B92, Kontakt Plus radio

Foto: DW

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."