• Početna>
  • Vesti>

Đurić: U dijalogu važna suština, manje važan format

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže, povodom moguće promene formata u dijalogu sa Prištinom, da su format, mesto i učesnici manje važni u odnosu na suštinu. Suština je, ističe, da uspeha u dijalogu može biti ukoliko postoji kompromis.

Marko Đurić je rekao da ponavljanje ratne retorike i mantri o tobože priznanju nezavisnosti Kosova kao jedinom rešenju neće doprineti dijalogu.

Dodao je da se do rešenja može doći jedino uz dogovor koji će zadovoljiti interese obe strane, a to gde će se razgovarati je, kako kaže, od sekundarnog značaja.

“Važan je princip, a u ovom trenutku ne vidim previše spremnosti sa albanske strane na KiM da na ozbiljan način pristupe svemu tome. Za razliku od njih, mi ne pretimo nikome, ne zveckamo oružjem, ne pribegavamo nasilju već hoćemo na ozbiljan način da razgovaramo”, rekao je Đurić novinarima u SNS.

Dodao je da je Srbija spremna za razgovore i naveo da bi želeo da “tako bude i sa druge strane”.

“Trenutno nemam utisak da je to slučaj”, rekao je Đurić i zaključio da je format forma, a suština “ono što treba da dođe”.

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom formiranju kosovske vojske, Đurić je rekao da ponovno naoružavanje nekažnjenih pripadnika bivše OVK ne može da donese mir i stabilnost.

“Osim što je protivno domaćem i međunarodnom pravu, ne vodi ka rešenju. Zbog toga je Srbija snažno protiv toga i sasvim je sugirno da do toga ne može da dođe na legalan i legitiman način”, poručio je Đurić.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još