Vučić: Nastavak dijaloga do kraja juna

Predsednik Srbije očekuje nastavak dijaloga ili, kako je rekao, novog tipa dijaloga, o normalizaciji odnosa sa Prištinom do kraja juna.

“Svakako ne 27. i 28. juna, jer je u ta dva dana planirana promocija vojnika u Kragujevcu i otvaranje Narodnog muzeja Srbije u Beogradu. To mi je važnije od svega drugog, tako da svakako neću biti u Briselu u ta dva dana”, rekao je Aleksandar Vučić novinarima u Palati Srbija.

“Zato neka oni odluče koji će to datum biti, a ja sam spreman da razgovaram, uz pre svega traženje poštovanja Briselskog sporazuma, s tim da i druga stranaka ispuni svoje obaveze”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li postoji papir koji se u medijima pominje, a koji predlaže konačno rešenje odnosa Srbije i Kosova, Vučić kaže – “procenite sami”.

“Ja bolje da ne odgovaram. Mislim da svi znaju šta je tačan odgovor na to pitanje, bez obzira šta ko govori”, rekao je predsednik Srbije novinarima.

Kako je dodao, pitanje Kosova je najteže pitanje i najodgovornije pitanje, koje oslikava sve naše, ali i njegove brige. “Daću vam odgovor zašto je to tako, najkraći, ali će trajati duže…”, rekao je Vučić.
“2001, 2002, u ekstazi otvaranja prema svetu gde je bilo mnogo dobrih stvari, poneke i loše, živeli smo u uverenju kako je Zapad sve što nam je radio, radio ne protiv nas, nego protiv Miloševića. Uveravali su nas da će se prvo rešavati standardi na Kosovu pa onda status. Onda smo posle 2003. i ubistva premijera Srbije imali još veće napade na Srbe na Kosovu, učestale lakše napade. Onda se dogodio mart 2004. Pogrom na Kosovu, paljenje, rušenje i proterivanje Srba s Kosova”, objasnio je Vučić.

Prema njegovoj oceni, to je bio način da se sa standarda pređe na status.

“Svima je postalo jasno da Albanci ni u narednih 50 godina neće ispuniti standarde. To su do sada pokazali više puta, kao i to da rade pod direktnom kapom jedne ili više zapadnih sila. Oni su tada pokazali – evo šta može da se desi ako nam ne date ono što hoćemo. Sve je to uvod u samoproklamovanu nezavisnosti 2008. i užasno nereagovanje tadašnje vlasti i užas nereakcije međunarodne zajednice”, ističe Vučić.

On je objasnio da je sve to ispričao kako bi građani Srbije shvatili da se slično dešava i danas, kada je sve veći broj pojedinačnih incidenata na Kosovu u kojima se napadaju Srbi. “To su iskoordinisani i isplanirani napadi na Srbe. To nije slučajno, uopšte. Ne možete reči da nije etnički motivisan napad ako napadnete sveštenika i decu”, rekao je on.

“Na sve to, Evropa je ćutala. Da budem fer, odlično je reagovao američki predsatvnik na Kosovu koji je te napade nazvao pravim imenom”, dodaje Vučić.

Izvor: B92

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još