• Početna>
  • Vesti>

Priština iz skupštine povukla platformu za dijalog sa Beogradom

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je vlada odlučila da iz skupštinske rasprave povuče predlog platforme za finalni dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Reč je o platformi koja je juče ponovo skinuta sa dnevnog reda sednice skupštine, jer političke partije ne mogu da se saglase sa predlogom da kosovski predsednik Hašim Tači bude šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom.

Haradinaj je novinarima rekao da je odluku o povlačenju platforme iz parlamenta doneo imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

“Da bi dali vremena raspravi i kako bi izbegli lomove među strankama povukli smo platformu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom partijama da svojim idejama i predlozima daju svoj doprinos, jer Kosovo ima potrebu da tako važna tema bude sveoubhvatno predstavljena”, rekao je Haradinaj.

Odluka o povlačenju platforme iz parlamenta došla je nakon jasnog stava najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova da njeće glasati za njeno prihvatanje.

Inače, osim predloga da Tači bude šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom, u doklumentu u svega nekoliko tačaka, između ostalog, stoji da skupština insistira da dijalog treba okončati “međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije”.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još