MZP: Bez dogovora sa KEDS-om

Ministarstvo za zajednice i povratak u punoj koordinaciji i saradnjom sa Opštinom Štrpce nije uspelo da dođe do kompromisa sa kompanijom KEDS, kada je u pitanju ponovno uključenje na napajanje kolektivnih centara na Brezovici.

Kako je saopštilo Ministarstvo za zajednice i povratak,višednevni napori da se problem reši nisu urodili plodom, jer tokom sastanka koji je danas održan u Prištini između predstavnika Ministarstva za zajednice i povratak i predstavnika Opštine Štrpce sa nadležnima za rešenje ovog problema u KEDS-u je rečeno da dok raseljeni koji se nalaze u kolektivnim centrima ne izmire dugovanja od 2015. godine pa na dalje za električnu energiju koja se naplaćuje po tarifama za domaćinstva, struja neće biti uključena.

Takođe iz ove kompanije su tokom sastanka naveli da uprkos ranije potpisanim sporazumima u kojima je od strane raseljenih preuzeta obaveza da plaćaju razliku u kilovatima iznad potrošnje od 330 kwh, koji su im od strane Komesarijata za izbeglice Republike Srbije plaćeni svakog meseca, ostatak potrošenih kilovata često nije uplaćivan u potpunosti pa se tako dug nagomilao do 47 000 evra.

Činjenica je da je kod prethodnog problema kada je kolektivnim centrima na Brezovici isključena struja bilo dogovoreno da svaki kilovat koji se potroši preko 330 kwh, biti plaćen od strane samih korisnika soba u kolektivnim centrima, a za to su saglasnost dali i sami korisnici. Činjenica je da je Ministarstvo za zajednice i povratak za nekoliko porodica rešilo stambeno pitanje a da one i dalje ne napuštaju prostorije u hotelima na Brezovici i pri tom imaju gotovo najveću potrošnju struje na mesečnom nivou, i da je pitanje korišćenja usluga kolektivnog centra pitanje Komesirajata za izbeglice. Takođe je činjenica da će do jeseni ove godine biti završeni svi stambeni objekti za sva raseljena lica koja su smeštena u kolektivnim centrima na Brezovici i na taj način dugoročno i trajno reši problem njihovog smeštaja.

Dužni smo bili da javnost upoznamo sa ovim činjenicama i detaljima, ne bi bilo korektno da ih ne pomenemo. Očigledno je da postoje pojedinci koji bi i dalje da na jedan sebičan način na različite načine neodgovnornim ponašanjem ugrožavali one kojima je sigurno najteže u ovom trenutku, posebno bez struje u 21. veku. Tražimo i naći ćemo način da sistematski rešimo taj problem, a onog trenutka kada svi dobiju svoj krov nad glavom, dakle do kraja godine, više neće biti mogućnosti sebičnog ponašanja pojedinaca na štetu drugih.

S obzirom da se i Ministarstvo za zajednice i povratak i Opština Štrpce moraju pridržavati svih zakonskih procedura prilikom rešavanja ovog problema a nemoguće je zakonski od strane ovih institucija regulisati gore navedem dug, pokušaće se da se rešenje u narednim danima nađe kompromisom, ali sigurno ne stvarajući ponovo lagodnu situaciju za one neodgovorne i sebične korisnike kolektivnog centra na Brezovici.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još