• Početna>
  • Vesti>

Studenti PU od ove godine pitomci fondacije “Privrednik” iz Novog Sada

Fondacija „Privrednik” iz Novog Sada od marta meseca ove godine, na listi pitomaca ima i studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj MItrovici.   Tim povodom, predstavnici ove fondacije posetili su danas Kosovsku MItrovicu, gde su razgovarali sa rukovodstvom Univerziteta I studentima – dobitnicima stipendija.

Rektor prištinskog Univerziteta, prof. dr Rade Grbić rekao je pozdravljajući goste iz Novog Sada  da, imajući u vidu da su pitomci ove fonadacije studenti  svih državnih univerziteta u Srbiji,  to na najbolji načn pokazuje da je ovo jedinstveni prostor Republike Srbije i da je ravnopravni član jedinstvene porodice Univerziteta Republike Srbije.

„Upravo ta činjenica je nešto što je za nas najznačajnije, a to je da i dalje ostanemo u obrazovnom sistemu Republike Srbije. I upravo ovaj vaš dolazak čime  saradnja fondacije „Privrednik“ i našeg Univerziteta  sada postaje tradicija, na najbolji način podržava želju i htenje svih naših studenata i nastavnika da se ostane u tom obrazovnom sistemu“ istakao  je prof. dr Grbić.

Upravitelj društva „Privrednik“ prof. dr Jova Radić kaže  da današnja poseta sadašnjih i bivših pitomaca fondacije “Privrednik”  Kosovskoj Mitrovici ima višestruki značaj – upoznavanje sa uslovima rada i međusobno upoznavanje i povezivanje  studenata.

“Saradnja sa PU za nas u “Privredniku” predstavlja izuzetno važan događaj jer smo ostvarili san svih ranijih generacija  da ova fondacija ostvaruje svoju humanitarnu misiju na svim etničkim prostorima gde živi srpski narod. Imamo stipendiste  u Hrvatskoj , Republici Srpskoj, Crnoj Gori i sada i na KiM I time smo ostvarili taj zavet predaka koji su i osnovali fondaciju “Privrednik”.Trudimo se da afirmišemo prave vrednosti, da pomazemo u školovanju najdarovitijih, najboljih,  želja nam je da ostanu i pomognu Srbiji u ekonomskom I svakom daljem napretku” naglasio  je Radić.

Stipendiju su dobili studenti sa deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i ona će biti automatski obnovljena ako u roku upišu narednu godinu studija.

Takođe, svi studenti mogu konkurisati ove godine pod jednakim uslovima kao i studenti ostalih Univerziteta u Srbiji, za status stipendiste a  konkurs je otvoren do 28.juna.

Student Prirodno – matematičkog fakulteta Mila Milenković  jedan je od dobitika stipendije. Ona je   zahvalila  u ime svih stipendiranih studenata na pruženoj prilici

“Hvala vam što se trudite i što se zalažete i vidite naš trud i rezultate koje ostvarujemo i volela bih da obećam da ćemo svi mi, budući pitomci,  nastaviti vašim koracima i omogućiti svim generacijama da se usavršavaju i dobijaju one prilike koje smo mi imali” kaže  Milenković.

Pored upravitelja “Privrednika” sa rukovodstvom i studentima prištinskog Univerziteta danas su se sreli I bivši pitomci ove fondacije, koji po tradiciji,  nakon studija ostaju u kontaktu sa fondacijom i pomažu sadašnje pitomce.

Dr Tanja Popov, asistent je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i kardiolog u Institutu u Sremskoj Kamenici je  bivši pitomac “Privrednika”

Ona je poručila mladima da  neguju svoj talenat, da intenzivno rade i usavršavaju  se,  jer će im prodornost, upornost i  znanje doneti najviše uspeha u životu.

Foto: Kontakt Plus radio

Comments

Pročitaj još