• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista osuđuje protivzakonitu gradnju unutar zone manastira Visokih Dečana

Srpska lista je danas osudila protivzakonitu gradnju unutar zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

“Srpska lista najoštrije osuđuje protivzakonitu gradnju unutar zaštićene zone oko manastira Visokih Dečana, kojim se krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda, ali i svetska baština, koji se nalazi na listi UNESKO.

 Gradnja puta u neposrednoj blizini manastira je, pored zaštite koju Visoki Dečani imaju kao svetska baština na UNESKO listi, protivna i kosovskim zakonima, ali Vlada Kosova još jednom je pokazala da joj “zakon leži u topuzu a tragovi smrde nečoveštvom”, sprovodeći otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve” navodi se u saopštenju .

Srpska lista najavljuje da će u ponedeljak podneti poslanička pitanja nadležnim ministarstvima i pokrenuti interpelaciju.

“Poslanici Srpske liste će u ponedeljak podneti poslanička pitanja nadležnim ministarstvima i pokrenuti interpelaciju povodom ovakvog delovanja, ali isto tako očekujemo da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, predstavnici zemalja Kvinte, pre svih SAD, Velike Britanije i Nemačke, obaveste svoje Vlade i misije pri Unesku kako kosovske institucije vrše institucionalno nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom, pri tom kršeći čak i sopstvene zakone” stoji u saopštenju .

Srpska lista podseća da je manastir Visoki Dečani četiri puta bio na meti ekstremista, da je pod zaštitom vojnika KFOR punih 19 godina, i da čak ni presude Vrhovnog suda Kosova o povratku imovine manastiru nisu poštovane od strane opštine Dečani.

Comments

Pročitaj još