• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Pljačke Srba koče povratak i teraju na iseljavanje

„Učestale krađe imovine u srpskim selima u poslednjih nekoliko meseci u potpunosti zaustavljaju povratak. Na taj način se vrši pritisak i na preostale Srbe da se isele iz sredina gde se ovakvi incidenti dešavaju“, ocenio je potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, nakon poslednjih pljački u selima Babin Most i Miloševo.
Ističe da oštećene porodice, sve ređe prijavljuju slučajeve policiji jer su izgubile nadu da će vinovnici biti privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni.

„ Kako bi međusobno poverenje između dva naroda, srpskog i albanskog ali i poverenje ka instucijama bilo građeno na čvrstim osnovama, Policija Kosova i pravosudni sistem su u obavezi da aktivnije i odlučnije rade na suzbijanju ovakvih i sličnih aktivnosti grupa ili pojedinaca. Sem što unose nemir među Srbima, ovakvi i slični incidenti nanose ogromnu štetu i procesu povratka i opstanka nevećinskih naroda na Kosovu“, kaže ministar Jevtić.
Napominje da su Srbi voljni da ostanu na svojim imanjima i da će im Ministarstvo za zajednice i povratak u svom kapacitetu pomoći da tu nameru i ostvare. Zahtevam, kako je rekao, po ko zna koji put i da se ostale institucije na Kosovu uključe u nešto što mora biti zajednički interes čitavog kosovskog društva, a to je da mir i stabilnost kao i vladavina prava budu stalno prisutni.

„ Međunarodnoj zajednici i svima onima čiji je posao uspostaljanje vladavine prava na Kosovu se obraćam sa zahtevom da uloži više napora da pljačke srpske imovine na Kosovu prestanu“, zaključio je Dalibor Jevtić.

Izvor :TV Most

Comments

Pročitaj još