Dan osnovne škole “Stana Bačanin” u Lešku

Povodom Dana O.Š. “Stana Bačanin“ u Lešku, koja postoji 210 godina, učenici i nastavnici prirpemili su prigodan  kulturno umetnički program.

Škola  nosi ime po predratnoj učiteljici, rođenoj u Vračevu 1913. godine, a koja je  bila ćerka sveštenika Čedomira koji je službovao u vračevskoj parohiji.

Učiteljsku školu je završila u Skoplju, počinje da radi kao učiteljica u Zlatiborskom kraju,a  onda se vraća u svoje rodno mesto gde nastavlja svoj učiteljski rad. Želela je da svojim zemljacima prenese znanje i da ih opismeni. Nažalost ubrzo počinje II svetski rat, a Stana se priklanja Narodno Oslobodilačkom Pokretu. Zbog svojih ideja streljana je 1943.godine na kućnom pragu u Vračevu od strane okupatora, gde je i sahranjena je u Vračevu. I danas postoji oronula zgrada njene porušene kuće. U znak sećanja na nastradalu učiteljicu škola u Lešku nosi ponosno njeno.

Direktor Osnovne škole Darko Gurešić rekao je da je škola poznata po uspesima svojih đaka, koji jedostojno prezentuju na mnogobrojnim takmičenjima, a o čemu svedoče brojni rezultati na opštinskim, okružnim, republičkim takmičenjima. Tradicionalno, najbolji učenici su danas i nagrađeni.

Najstarija škola na ovim prostorima počela je sa radom davne 1808.godine u mestu Vračevo. Škola je osnovana u vreme turske vladavine i bila je internantski organizovana pri tadašnjem manastiru Svetih Vrača Kozme i Damjana. Prvi učitelji bili su sveštenici iz porodice Bačanin.

U školu su dolazila muška deca iz sela Drenova, Borova, Gulije, Potkomlje, Jezerine, Donji Krnjin i Beluće. Školovanje ženske dece je bilo neobavezno i redak je slučaj da se neko žensko dete dobrovoljno školovalo. Ako je neko žensko dete pohađalo nastavu to je bila ili popova kći ili dete nekog istaknutijeg građanina.

Škola u Lešku od petog do osmog razreda počela je sa radom školske 1953/54 godine a učenici nižih razreda nastavu pohađaju u Beluću. U samom mestu Lešak, 1958. godine počela je da radi nova školska zgrada. Škola je i dobila ime po Stani Bačanin – predratnoj učiteljici iz Vračeva. Na sastanku svih učenika škole – školske zajednice, na inicijativu Andrije Boškovića (školski drug Stane Bačanin) i Save Drobnjaka škola je dobila ime Stana Bačanin.

Osnovna škola “Stana Bačanin” Lešak danas u svom sastavu ima matičnu školu u Lešku, i šest izdvojenih odeljenja: odeljenje Belo Brdo i odeljenje Vračevo (osam razreda), odeljenje Beluće ,odeljenje Ostraće, odeljenje Donji Krnjin i odeljenje Miokoviće (četiri razreda). Školu pohađa 368 učenika.

Comments

Pročitaj još