Ambasada SAD u PR:Transformacija KBS kroz ustavne promene

Američka ambasada u Prištini ponovila je da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku moguća kroz ustavne promene, i da će Sjedinjene Američke Države na taj način podržati stvaranje te oružane formacije.

Ambasada SAD reagovala je na najave iz kosovske vlade o pokretanju transformacije KBS-a, u oružane snage, bez ustavnih amandmana.

 
“Podstakli smo vladu da metodički radi na transformaciji KBS-a i da nastavi sa kampanjom na Kosovu, kao i sa međunarodnim partnerima, kako bi osigurala maksimalnu podršku ovom procesu. Sjedinjene Američke Države i dalje podržavaju transformaciju KBS-a, kroz ustavne promene”, navodi se u reakciji Ambasade SAD u Prištini.

 
Vlada Kosova pokrenula je “plan B” za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku, jer je, kako prenose prištinski mediji, zbog veta srpskih poslanika, nemoguće to učiniti putem ustavnih amandmana.

 
Novi plan, kako se navodi, predviđa period od 10 godina tokom kojeg će biti izvršena tranzicija.

 
Zakonski paket koji se odnosi na organizacionu strukturu KBS-a poslat je kancelariji premijera i nakon što prođe kroz proceduru biće predstavljen kabinetu vlade. Zatim se šalje na glasanje u skupštinu. Dokument ne predviđa odmah transformaciju, kao što je pokušano pre četiri godine, već će ukloniti neka ograničenja u vezi sa kapacitetom, mandatom i misijom KBS, preneo je list.

 
U kancelariji premijera potvrdili su da je zakonski paket za KBS poslat iz relevantnog ministarstva, da je stigao u vladu, ali da se još nije našao na sednici vlade.

 
“U interesu vlade je da se ovo dogodi što pre, ali uvek u saradnji sa strateškim partnerima”, naveli su iz kancelarije premijera.

 

Iyvor RTS

 

Comments