• Početna>
  • Vesti>

Chris Gray and The BlueSpand: Sever raspalio vatru na “North City” festivalu

 

Koliko je Danska hladna i depresivna, naročito zimi, toliko je bluz ritam koji sa tog severa dolazi rasplamsan, živahan i životvoran.  A ljudi koji su sa dalekog Jilanda došli na scenu festivala su topli, otvoreni i veoma pristupačni.

Kris Grej priča o tome da su njegovi sunarodnici  zaista daleki jedni od drugih, prilično otuđeni i kako kaže „nosom paraju oblake“.   Ipak postoji jedno pleme u Severnom kraljevstvu, čiji pripadnici kaže Grej, nisu takvi.  Ozebli, oni su našli način da ugreju srce.  To pleme  svira bluz.

Tu vatru severa, Kris Grej je sa svojim The BlueSpand-om potpalio i u Mitrovici. Od početka festivala, niko nije tako podigao ljude kao oni. Vatra  valjda bolje greje na severu i samo oni koji nauče da žive sa hladnoćom, tako stručno  vladaju veštinom brzog podizanja temperature. I tela i duše.

Grej objašnjava zašto je bluz njegov izbor.

“Moj otac Džon Grej je bio bluz izvođač  pa sam i ja od malih nogu u tom svetu. Posle izvesnog vremen smo čak i svirali zajedno  a ovo sada je zapravo mešavina stare muzičke škole  koja u sebi ima dosta fankija i soula.  Mi  pravimo veliku zabavu za ljude sa mnogo pevanja… Ja zapravo jako volim na nateram ljude da zapevaju ” kaže Grej.

Pored Greja u bendu su još i bubnjar Lars von Tromenstik koji ujedno svira i klavijature po potrebi i Kasper Laursen, basista.

Grej kaže da je o festivalu znao dosta toga i pre nego što je stigao u Kosovsku Mitrovicu.

“U Danskoj postoji veoma jaka bluz unija i mnogi od njih su bili gosti festivala. I kada smo dobili poziv, bio sam u fazonu: O, da ja znam za taj festival…Pričali su mi mnogi o njemu. Ovo je sjajno imate puno raznolikih izvođača. Bend koji smo danas slušali (The Gamblers) je fantastičan” kaže Grej.

Grej kaže da ni njemu nije jasno kako je moguće da se bluz koji je daleko prijemčiviji temperamentu juga, tako dobro prima na severu.

“Ne znam to da objasnim. Ali Danska jeste hladna. Zimi je tako turobno i depresivno da mi se dešavalo da ne mogu čak ni da sviram. Tada sa svojom porodicom, pobegnem na jug.  Dosad je to bila Španija, a odsad ću dolaziti u Srbiju” obaćava Grej.

A nakon vatrenog trija iz Danske, scena festivala “North City 2018” večeras se seli u Dom kulture u Zvečanu, gde počinje glavni program.

Počev od 21h, prvi će nastupiti sastav Freedoms Trio, muzička mućkalica koju čine Norvežanin, Mozambikanac i Brazilac.

Nakon njih, na scenu će stupiti hedlajner ovogodišnjeg festivala Ryan McGarvey – mlada zvezda u usponu koga preporučuju velika imena svetske muzičke scene sa kojima je sarađivao – Elton Džon, Rod Stjuart ili Dejvid Bouvi.

Koncertima će prethoditi druženje sa umetnikom Vukom Đurićem, autorom dela “Improvizacija” nastalog u dva dana festivala, tokom trajanja istoimenog performansa.

 

 

Comments

Pročitaj još