• Početna>
  • Vesti>

Đurić Tačiju: Nisu mi potrebne ponuđene lažne putne isprave

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić reagovao je saopštenjem večeras na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija, da je nemačkoj kanlcelarki Angeli Merkel rekao, da će Đuriču “ukoliko je toliko zainteresovan za dolazak na Kosovo dati državljanstvo”.

“Podsećam takozvanog predsednika privremenih institucija AP KiM Hašima Tačija, koji mi je cinično “ponudio” inače nepostojeće državljanstvo južne pokrajine moje države, da već imam pasoš Republike Srbije, sa kojim, kao i svi građani Srbije, bez viza mogu da putujem u 119 zemalja širom sveta, tako da mi nisu potrebne ponuđene lažne putne isprave.

Kada bi te isprave nešto vredele, ne bi on, Haradinaj i njihove prištinske kolege javno vadili pasoše Republike Albanije.

Dobro je to što mnogi njihovi bliski rođaci i prijatelji imaju i pasoše Srbije, ali bi trebalo da objasne svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji da li je to što lažni pasoš koji im izdaju ne vredi ništa posledica toga što im je “država” lažna i nepriznata, pa su i dokumenta nepriznata, ili je to posledica nivoa korupcije i kriminala u lažnoj državi, zbog čega ih čak ni njihovi najveći zaštitnici u svoje zemlje ne puštaju bez vize” ističe Đurić u saopštenju.

Inače, građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji nisu obuhvaćeni viznom liberalizacijom, te njihovi pasoši zbog oznake “Koordinaciona uprava” moraju imati vize za ulazak u šengen-zonu, a čije zahteve za viziranje pasoša prihvataju isključivo ambasade u Prištini, uključujući Kancelariju za vezu Grčke , koja nije priznala nezavisnot Kosova .

Građani koji poseduju pasoše “Koordinacione uprave” ni sa vizama za zemlje u koje odlaze, koje odobravaju ambasade u Prištini, ne mogu da napuste aerodrom u Prištini, kao ni da pređu u Makedoniju, ili Albaniju,  jer ih Kosovska policija smatra nevažećim.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još