Kozarev: Srbi i Rusi su uvek bili na strani dobra

Svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom održana je danas u prostorijama Mitrovačkog Dvora u Kosovskoj Mitrovici .Na akademiji su prezentovane fotografije iz perioda nakon drugog svetskog rata , u znak sećanja pobede nad fašizmom .Hor Fakulteta umetnosti u Prištini je izvođenjem himne „Bože pravde“ započeo današnju manifestaciju .

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev na svečanoj akademiji , obratio  se  prisutnima rečima:„Danas u vreme kada se mnoge vrednosti koje je čovečanstvo gradilo vekovima relativizuju geopolitički sukobi predstavljaju kao puko sučeljavanje interesa mnogi bi želeli da zaborave da je u istoriji bilo nedvosmislenih sukoba između dobra i zla i da smo Rusi i mi u tim sukobima uvek bili na strani dobra . Čak i da želimo da zaboravimo na tu činjenicu grobovi ruske braće razasuti po srpskoj zemlji nas na to podsećaju .“ rekao je Kozarev .

Predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da je sloboda jedna od najbitnijih stvari za koje se zalažemo i za koje se borimo svim demokratskim sredstvima i poručio :

„Na današnji dan pobede ističemo i naglašavamo svima da pamtimo i ne zaboravljamo one koji su dali svoje živote da bismo mi bili danas ovde i generacije koje će tek dolaziti „ rekao je Spirić .

O samom značaju današnjeg dana i njegovoj poruci i pouci govorio je doktorant Filozofskog fakulteta Jovan Aleksić .

Glumica Milena Jakšić je izvođenjem umetničko dramske interpretacije najpoznatije pesme Konstantina Simonova „Čekaj me i ja ću sigurno doći“  na srpskom i ruskom jeziku predstavila najlepšu ljubavnu pesmu u Drugom svetskom ratu .

Dan pobede i dan slobode i početak novog života prezentovali su i najmlađi iz vrtića „Dečija radost“ izvođenjem koreografije ruske numere pod nazivom „Tajna“.

Comments

Pročitaj još