• Početna>
  • Vesti>

Gavrilović: Insistirati na zakonima koji garantuju autonomiju za Srbe

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), kaže da paralelno sa insistiranjem na Briselskom sporazumu treba insistirati na poštovanju i sprovođenju svih zakona koji garantuju političku autonomiju Srbima na Kosovu.

U Intervjuu Radiju Kontakt plus Gavrilović navodi da je Zajednica srpskih opština (ZSO) već mogla da bude formirana i da misli da je srpska strana napravila veliku grešku jer proces formiranja ZSO nije započet ranije.

Sa druge strane kada je formiranje ZSO u pitanju, po njegovom mišljenju, treba da se ide na dva koloseka – prvi je Briselski sporazum a na drugom – tražiti poštovanje svih onih zakona koji su bili deo Ahtisarijevog paketa i koji garantuju političku autonomiju Srbima na Kosovu.

„Priča o formiranju ZSO nije završena jer je to politički a ne pravni proces. Srbija ne priznaje Kosovo. Da bi ste bili deo međunarodnog prava i potpisivali međudržavne ugovore, obe strane moraju da budu države. To se ne dešava, vidite i sami da su ta dva briselska dogovora parafirana, ona nisu potpisana,“- kaže Gavrlović.

On podseća da je briselski proces politički i da je „možda dobro za srpsku zajednicu da konzumira ove zakonske mogućnosti iz Ahtisarijevog plana, Zakona o lokalnoj samoupravi, međuopštinskoj sradnji, što je u stvari sve ono što piše u Briselskom sporazumu“.

„Očigledno da postoji strah sa jedne strane da Srbija prizna da će Srbi konzumirati kosovske zakone a sa druge strane i kosovska strana ne želi da svojoj javnosti prikaže da će Srbi imati posebna prava u odnosu na neke druge manjine i tako ponovo u stvari oživeti tu vrtu straha da će Srbi opet biti privilegovani, imatineku novu Republiku Srpsku,“- ocenjuje Gavrilović.

Gavrlović, naglašava da je za njega važno „da li će ZSO biti partijska tvorevina ili će biti institucionalni mehanizam gde će institucija ZSO i institucije koje će biti oko nje, biti sastavljene od integriteta“.

„Znači jako je važno, da institcije koje se budu stvarale, nebitno kako će se zvati, po kom osnovu će biti formirane, budu od integriteta da budu u funkciji građana a ne političara i da budu transparentne jer Srbija na kraju karjeva ima i zakonsku mogućnost i obavezu i po Zakonu o lokalnoj samoupravi Kosova da prosto finansira lokalne samouprave na Kosovu koje su sa srpskom većinom,“- navodi on.

Gavrilović ocenjuje da Briselski proces, počevši od Ahtisarijevog plana,  Zakona o lokalnoj samoupraviu i nekih drugih zakona, garantuje političku autonomiju Srbima na Kosovu, garantuje vezu sa Srbijom kroz finasiranje i mogućnost saradnje.

Konzumiranje ovih zakona je način da se pritisne kosovska vlada i da Zajednica srpskih opština, koja je briselskim sporazumom maglovito definisana, prosto zaživi, zaključuje Gavrilović.

Izvor: Kontakt Plus radio

 

Comments

Pročitaj još