Kosovo primljeno u COST

Kosovo je postalo član Evropske saradnje u oblasti nauke i tehnologije (COST). Odluku je doneo Upravni odbor ovog programa, sapštilo je kosovsko ministarstvo obrazovanja.

Predsednik Kosta, Sierd Kloeting (Sierd Cloetingh) čestitao je kosovskom ministru, Šićriju Bitićiju, kao i istraživačima sa Kosova, stoji u saopštenju.

“Kao zemlja bliska COST-u, istraživači na Kosovu imaju pravo na refundiranje za učešće u aktivnostima COST-a, u skladu sa važećim pravilima COST-a,” stoji u pismu koje je Kloeting uputio Bitićiju, dodaje se.

A kosovski ministar zahvalio se kosovskom počasnom konzulu u Austriji Davidu Ungar Klajnu (David Ungar-Klein) i austrijskoj državi za “doprinos koji je postignut” tokom procesa pridruživanja Kosova COST-u.

COST je program za transnacionalnu saradnju među istraživačima, inženjerima i naučnicima širom Evrope, koji finansira EU. Obezbeđuje sredstva za konferencije, sastanke, razmene i slične aktivnosti.

Ima 36 zemalja članica, među kojima je i Srbija, a koju predstavlja Ministarstvo obrazovanja i tehnologije Vlade Srbije.

 

Izvor Kossev

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."