Pitanje KiM jedno od centralnih problema SPC i naroda

Jedan od centralnih problema sa kojima je suočena i Crkva i naš narod jeste pitanje Kosova i Metohije koje je odavno pod okupacijom, izjavio je patrijarh Irinej na početku redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj Patrijaršiji.

“Voljom moćnika ovoga sveta naša sveta kosovsko-metohijska zemlja najpre je doživela veliko stradanje, veće od svih predhodnih stradanja u svojoj istoriji, da bi na kraju bila otcepljena od Srbije i proglašena nezavisnom šiptarskom državom, bar je to u pokušaju. Prethodno je usledio progon srpskog naroda, po broju veći od svih prethodnih progona i seoba, tako da su centralni delovi Kosova i Metohije ostali potpuno bez srpskog življa”, kazao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, kako je saopštila SPC, Srbija čini velike napore da odbrani i sačuva KiM, ali evropski i američki moćnici nemaju sluha za pravdu i istinu.

“Ono što je najveći problem za nas kada je u pitanju Kosovo i Metohija jeste što nas je ostalo u malom broju. Trebalo je više uraditi na povratku naroda. U Prizrenu živi nekoliko desetina Srba, slično je stanje u Peći, Prištini, Uroševcu, Đakovici… Malo je želje da se prognani vrate svojim domovima, a oni koji to žele, nemaju gde da se vrate”, rekao je srpski patrijarh.

On je podsetio da Srbija izdvaja znatna finansijska sredstva za narod i Crkvu na KiM, a da pomažu i pojedinci, poput Francuza Gujona i drugih.

“Dragocena je duhovna pomoć i podrška koju pružaju manastiri na čelu sa Preosvećenim Vladikom Teodosijem. Oni su im najveći oslonac i ohrabrenje za opstanak”, rekao je Irinej i istakao da održavanje Sabora u Pećkoj Patrijaršiji predstavlja veliko ohrabrenje za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Izvor: RTS

Comments