EULEKS pozvao srodnike nestalih na KiM da daju krv radi utvrđivanja DNK

Povodom Dana nestalih na KiM, Euleks je pozvao pripadnike albanske i srpske zajednice na Kosovu da daju uzorak krvi za analizu DNK, kako bi olakšali ovaj važan proces.

“Porodicama treba okončanje njihove bolne prošlosti i tragičnog gubitka koje su pretrpeli. To je jedini način da se nastavi dalje”, rekla je šefica Misije Euleks Aleksandra Papadopoulou.

U saopštenju misije se navodi da Euleks koristi priliku da podseti na one koji su nestali i patnju njihovih najdražih, ove godine sa posebnim naglaskom na mlade žene i muškarce koji još uvek nemaju odgovore o sudbini njihovih nestalih roditelja.

Euleks, kako se navodi, ostaje posvećen ovom važnom putu ka rasvetljavanju pitanja gde se nalaze nestala lica na Kosovu.

U saopštenju se navodi da je do danas približno još 1.650 lica nije pronađeno, a od suštinskog je značaja da se rad na rasvetljavanju njihove sudbine nesmetano nastavi.

Ovo se može postići samo uz saradnju svih relevantnih interesnih strana i visok stepen stručnosti.

Ovo pitanje mora ostati glavni prioritet za kosovske vlasti – naročito sada kada se pripremaju da od Euleksa preuzmu ključne funkcije u oblasti vladavine prava, uključujući i oblast Instituta za sudsku medicinu.

Od 2008. godine Euleks je sproveo 594 terenske operacije u cilju identifikacije i povezivanja posmrtnih ostataka.

Porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 506 žrtava, navodi se u saopštenju.

Comments