• Početna>
  • Vesti>

Hodžaj: ZSO će dobiti status kad Kosovo postane članica UN

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj tvrdi da će Priština Zajednici srpskih opština (ZSO) dati pravni status, kada Kosovo postane punopravna članica UN i ništa manje od toga.

“Mi smo u vladi nastavili sa osnivanjem radne grupe, ali moje mišljenje je da će osnivanje Asocijacije (ZSO) dobiti status pravnog lica kada se Kosovo pridruži UN”, rekao je Hodžaj u intervjuu za prištinski portal “Gazeta ekspres”.

Prema njegovim rečima, svaki unilateralni korak u vezi sa ovim procesom smatra štetnim i nepotrebno odlaže stvari.

Hodžaj je isključio svaku mogućnost stvaranja teritorije poput Republike Srpske na Kosovu.

“Svaki pokušaj da Asocijacija (ZSO) bude što i Republika Srpska u BiH je neprihvatljiv, to su dve odvojene stvari, dve različite realnosti i jedna s drugom nema nikakve veze”, smatra Hodžaj.

Upitan šta očekuje od poslednje faze dijaloga Beograda i Prištine, Hodžaj kaže da su ta očekivanja jasna i da odstupanja neće biti.

“A to su pravno obavezujući sporazum što je navedeno i u Strategiji za članstvo Srbije u EU, međusobno priznavanje i stolica u UN”, rekao je Hodžaj, koji tvrdi da je Srbija, kako kaže, “destruktivna i igra dvostruku igru pokušavajući da potkopa u svakom trenutku izgradnju države Kosovo”.

“Nezavisnost Kosova nepovratna”

Kosovo je, tvrdi Hodžaj, nezavisna država i tu povratka nema, tako će i ostati.

“Čvrsto verujem da će Kosovo jednog dana biti članica Ujedinjenih nacija. Ali ne verujem da će ovaj proces biti lak, iako to sada mnogo manje zavisi od Srbije”, kaže Hodžaj.

Dodao je da na osnovu onog što su poručili međunarodni partneri koji posreduju u dijalogu, da neće prihvatiti nove države u članstvo EU sa starim problemima samo je, kaže, jedan od parametara koji ga uverava da će Priština imati mesto u UN.

“Kosovo ima mnogo više državnih atributa od mnogih zemalja u svetu koje postoje godinama i koje su članice UN. Svaka druga ponuda za Kosovo od punopravnog članstva u UN je za nas neprihvatljiva”, poručuje Hodžaj.

Upitan da komentariše platformu za KiM koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić, a prema kojoj bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine trebalo da podrazumeva kompromis, Hodžaj kaže da mu je teško da komentariše nešto što još nije javno objavljeno.

Ono što je, kako kaže, poznato je da srpski političari govore o prihvatanju realnosti.

“Verujem da je ovo godina kada srpski političari moraju da shvate da je vreme za nove geopolitičke realnosti. Kosovo je nezavisna država i neće se vraćati nazad. Što pre to shvate, pre će doći do popuštanja napetosti u odnosu na onu koju gaje prema Kosovu”, rekao je Hodžaj.

 

Izvor : TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još