• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Razgovori Vučića sa liderima EU ključni

Pretnje koje stižu od Hašima Tačija pokazuju da nema političke volje u Prištini da se postigne kompromis i dođe do normalizacije odnosa sa Beogradom – zbog toga su predstojeći razgovori Aleksandra Vučića sa liderima EU, uključujući i razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ključni za nastavak evrointegracija, kaže za RTS diplomata Zoran Milivojević.

Jedan od razloga za sve češće pretnje koje stižu iz Prištine je i osnivanje Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici OVK jer su upravo kandidati za taj sud i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj a izazivanje napetosti je način da se to izbegne, rekao je gostujući u Dnevniku RTS Zoran Milivojević.

Gust raspored predsednika Aleksandra Vučića, počevši od susreta sa premijerom Bugarske, koja predsedava Evropskoj uniji, pa do najvažnijeg susreta sa Merkelovom u petak, imaju zajedničku nit, a to je KiM.

“Izuzetno je važan susret sa kancelarkom Merkel jer će dominirati dve teme a to su Kosovo i Metohija i evrointegracije i Srbije i regiona u celini. Politika proširenja je ponovo u žiži EU a nosilac tog projekta je upravo Nemačka. Srbija tu ima centralno mesto jer bez nje je nemoguće zaokružiti integraciju Zapadnog Balkana”, kaže Milivojević.

Prema mišljenju Milivojevića pitanje KiM i evrointegracije su vezani kao spojeni sudovi zbog čega je razgovor koji će se voditi u Berlinu veoma bitan.

“Ovo je raščišćavanje terena za ključne odluke koje nam predstoje u narednom periodu”, smatra Milivojević.

I regionalni susreti su veoma bitni za bolje razumevanje a primer toga je i Mostar u kome se u ovom trenutku odvija regionalni mini samit.

Susret koji će Aleksandar Vučić imati sa bugarskim premijerom značajan je jer ta zemlja predsedava EU ali i zbog toga da se razjasni pozicije Srbije kada je reč o učešću predstavnika Prištine na samitu u Sofiji, rekao je za RTS diplomata Zoran Milivojević.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još