• Početna>
  • Vesti>

Pacoli za ravnopravno učešće Prištine na samitu u Sofiji

Šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli izjavio je da niko ne može da dovede u pitanje i onemogući punopravno učešče Kosova na samitu u Sofiji.

“To je gotova stvar i već se učešče Kosova nalazi u zvaničnoj agendi Saveta Evrope”, napisao je Pacoli na Fejsbuk profilu u susret sastanka na vrhu Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava 17. maja u Sofiji.

Prema njegovim rečima, sastanak je prilika na kojoj će zemlje zapadnog Balkana od EU dobiti novu energiju za rad na jačanja infrastrukture, digitalnih, međuljudskih veza, uspostavljanja saradnje u borbi za očuvanje stablinosti, na polju migracija, geopolitičkog razvoja i dobrosusedskih odnosa.

“Istorija je pokazala da saradnja i integracija u EU doprinose očuvanju mira i bezbednosti kao i razvoju ekonomije na dobrobit svih građana. Ovaj model ostaje nezamenjiv”, naveo je Pacoli.

Iz Španije, ali i Rumunije i Kipra stigle su najave da bi ove zemlje mogle da propuste događaj u Sofiji, jer je poziv upućen i Prištini, zbog čega su mnogi analitičari ocenili da je samit na rubu neuspeha.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prošle nedelje da će Srbija najverovatnije učestvovati na ovom skupu.

“Radujem se svakom susretu na Samitu zapadni Balkan – EU u Sofiji, ali ne očekujem preterano dobre vesti za našu zemlju”, rekao je Vučić komentarišući poziciju Beograda u vezi sa tim samitom.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da će Srbija učestvovati na samitu, ali da će dobro proučiti situaciju kako nikome ne bi dala alibi da tvrdi da je doprinela priznanju Kosova.

Bugarska, koja predsedava EU, i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sada pokušavaju da privole tri zemlje da ipak potpišu zajedničku deklaraciju 28 lidera koju su pripremili u Briselu.

Samit će,kako prenose mediji, biti jedna od tema razgovora koje će Vučić voditi sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim tokom dvodnevne posete Mostaru koja počinje danas.

 

Izvor : TV Most / B92

Comments

Pročitaj još