VUČIĆ PONOVO S KANCELARKOM MERKEL 13. APRILA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se krajem iduće sedmice s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen poziv, po drugi put u svega mesec i po dana, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu šefa države.
Vučić će s Merkelovom razgovarati u petak, 13. aprila, kažu u Kabinetu.
Vest o sastanku Vučića i kancelarke u međuvremenu je saopštena i u Berlinu.
“U okviru zajedničkog ručka biće razmatrani bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomske teme”, najavila je zamenica portparola nemačke vlade Ulrike Demer.
Vučić se sa moćnom evropskom i svetskom političarkom poslednji put sastao u Berlinu 27. februara, takođe na njen poziv, a predstojeći sastanak biće njihov 12. susret.
“Reč je o radnoj poseti, tokom koje je predviđen sastanak, radni ručak i obraćanje medijima”, preciziraju u Kabinetu predsednika Srbije.
“Da podsetimo da se predsednik Vučić prethodno sastao sa kancelarkom Merkel, takođe na njen poziv, u Berlinu, 27. februara, tako da se njihov ponovni sastanak, posle samo mesec i po dana, može smatrati delom redovnih predsednikovih konsultacija sa najuticajnijom figurom evropske i svetske političke scene”, ističu u predsednikovoj Spoljnopolitičkoj službi.
Vučić je uoči sastanka u februaru rekao da želi od kancelarke da čuje kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.
Neprihvatljivo je da Srbija bude jedini gubitnik u rešavanju kosovskog pitanja, izneo je tada predsednik kancelarki svoj stav i ukazao da nema jednostranih rešenja, te da je Srbija spremna na kompromis, odnosno da obe strane ponešto izgube.
Po povratku u zemlju preneo je i da od Nemačke, kao jedne od politički i ekonomski najvažnijih za Srbiju zemalja, očekuje podršku i angažman kako bi pomogla da se iznađe sveobuhvatno rešenje.
Izvor: Tanjug

Comments