EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta ZSO

Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, i istakla da je rok za izradu statuta – četiri meseca.

“Najava premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca”, stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj “dugo očekivani korak” omogućava početak primene dogovora o Zajednici sroskih opština, što je, kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EU i uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

“EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove, kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta”, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da “Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja”.

Ona je dodala da nesporazumi između Beograda i Prištini moraju biti rešeni “u miru i kroz dijalog”.

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo “vrhunski prioritet” da radi u skladu sa “zaključenim dogovorom” o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

 

Izvor : RTS / Tanjug

Comments