“Skica” ZSO ide u EU

Predstavnici opština sa severa Kosova i Metohije ne odustaju od dogovorenog cilja. Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić: Čekaćemo do 20. aprila da ispune obećano

UKOLIKO do 20. aprila Priština ne bude preduzela konkretne korake za formiranje ZSO, predstavnici srpskih opština pokrenuće inicijativu za formiranje ZSO i napraviti akcioni plan, o čemu će EU biti obaveštena.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže, za “Novosti”, da je Prištini dat rok da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, a da onda sledi formiranje organa Zajednice, odnosno Skupština, koja će potom usvojiti statut ZSO:

Mi, koji smo deo ovog sporazuma imamo pravo na njega i zato ćemo ukoliko Priština ne ispoštuje svoj deo obaveza, sami to učiniti. Pogotovu što očekujemo da će ZSO postati krovna institucija koja će objediniti i povezati Srbe na Kosmetu i olakšati im život na ovim prostorima.

Plan podrazumeva da Upravljački tim, koji čine četiri predstavnika srpske zajednice, i koji je već Brisel imenovao, napravi Nacrt statuta Zajednice. Taj dokument, zatim usvajaju Skupštine opština koje ulaze u sastav Zajednice. Kako je predviđeno, to su četiri opštine sa severa: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i opštine Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Ranilug, Pasjane, Parteš i Klokot.

U planu je bilo da se Zajednici pridruže i dve novoformirane opštine sa srpskom većinom Prilužje-Plemetina i Gora, čije je osnivanje tražila srpska zajednica na KiM, ali to se dosad nije dogodilo. Kada budu formirane, one mogu da donesu odluku da se priključuju ZSO.


PREDSTAVNICI

KADA statut ZSO bude gotov, o njemu će se izjašnjavati svaka Skupština deset opština a potom će biti zakazana konstitutivna sednica Skupštine ZSO. U parlament ZSO svaka opština delegiraće određeni broj svojih predstavnika, a on će onda izabrati svog predsednika i Savet, kako je i predviđeno Briselskim sporazumom.

Izvor:Vecernje Novosti

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."