Panel diskusija u Zvečanu: Uloga žene u društvu

Panel diskusija na temu „Uloga žene u društvu, fokus na region Mitrovice“ održana je večeras  u Domu kulture u Zvečanu.

Ovaj događaj otvorio je gradonačelnik  Vučina Janković, koji je rekao da osmi mart nije običan dan, već dan kada se sa svih strana mogu  čuti najbučnije poruke o pravima žena, a da se o tome treba govoriti svakog dana u godini.

„Ja vam obećavam da ćemo mi kao Opština Zvečan i ja kao gradonačelnik maksimalno se truditi da prava žena ne budu uskraćena“ rekao je Janković poručivši tom prilikom da žene moraju biti uvek poštovane.

Prisutnima se obratio i specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu Zahir Tanin koji je i  otvorio izložbu fotografija povodom Međunarodnog žena, autora Šehide Miftari iz Prizrena.

Fotografije prikazuju ženu u njenim očima u tradicionalnom folkloru pripadnika goranske nacionalnosti.

Tanin je izrazio zadovoljstvo zbog svog boravka u Zvečanu , zahvalivši se organizatorima na pozivu. Rekao je da je Zvečan pozitivan primer za sve opštine na Kosovu, ne samo na severu, gde su žene i dalje nedovoljno zastupljene u opštinskoj administraciji.

O položaju žene danas u društvu i svojim iskustvima korz sazrevanje govorile su predsednica Skupštine opštine Zvečan Biljana Jaredić, odbornica Blagica Radovanović, šefica administracije Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić i Šehida Miftari iz Prizrena, čija je izložba fotografija takođe večeras otvorena.

Adrijana Hodžić rekla je da ženama nisu najveći izazaov i prepreka muškarci, i da se češće dešava da su žene veći izazov ženama. „Potrebne smo jedna drugoj , potrebne smo kao podrška, i kao kritika, nemojte da jedna o drugoj pričamo iza leđa, ako imamo nešto da kažemo, dajte da to uradimo u oči i da se kod onih žena koje nas predstavljaju koriguje ono što ne valja, jer će nas sve zajedno bolje predstavljati“.

Ovaj događaj organizovala je odbornička grupe žena Skupštine opštine Zvečan u saradnji sa Opštinom Zvečan i podržanom od strane misije Ujedinjenih nacija na Kosovu. Priređen je i svečani prijem, a sve prisutne dame dobile su na dar cvet ruže.

 

 

 

Comments

Pročitaj još