Skinuta zastava sa kosovskog konzulata u Strazburu

Kosovski konzul u Strazburu Edon Kana objavio je na svom Fejsbuk profilu da je sa zgrade konzulata Prištine u tom gradu skinuta zastava i oštećen grb, a privremene kosovske institucije su osudile ovaj incident ocenivši ga neprihvatjvim.

Kana je napisao da su to učinili “neprijatelji Kosova” i da veruje da će francuske vlasti brzo privesti počinioce.

Kosovska vlada osuđuje napad na konzulat u Strazburu

Vlada Kosova osuđuje čin napada na Generalni konzulat Kosova u Strazburu, kao i uništavanje simbola Kosova i uklanjanje državne zastave sa zgrade Konzulata.

“Napad koji se dogodio za vikend na Konzulat i uništavanje državnih simbola je neprihvatljiv čin koji krši integritet Kosova”, navodi se u saopštenju kabineta premijera Kosova.

Kako se navodi “Kosovo je suverena država koja poštuje zakone i međunarodno pravo, i odgovorno deluje u međunarodnim odnosima kao važan faktor mira i stabilnosti”.

“Vlada Kosova izražava svoju duboku ogorčenost zbog ovog dela i poštujući trenutno angažovanje francuskih vlasti zahteva od njih da otkriju i uhvate počinioce i izvedu ih pred lice pravde”, navodi se u saopštenju.

Pacoli oštro osuđuje napad na konzulat u Strazburu

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, je oštro osudio vandalski čin uništavanje grba i uklanjanje zastave Kosova, koji se dogodio tokom proteklog vikenda na kosovskom Generalnom konzulatu u Strazburu.

“Oštro osuđujem vandalski napad na državne institucije i državne simbole na kosovskom Generalnom konzulatu u Strazburu. Zahvaljujemo na spremnosti francuskih organa bezbednosti, koji su brzo reagovali na naše zahteve za istragu i očekujemo da počinioci ovog niskog čina budu izvedeni pred lice pravde. Mi smo u stalnom kontaktu sa francuskim vlastima u vezi ovog slučaja”, rekao je ministar spoljnih poslova Pacoli.

 

Izvor : Tanjug / RTV Puls

Comments

Pročitaj još