Kraljevčani oštećeni u zemljotresu dobijaju nove stanove

Do kraja 2020. godine 366 porodica Radničke kolonije dobiće krov nad glavom, najavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Kraljevu gde je sa predstavnicima lokalne samouprave obišla stambeno naselje u Dositejevoj ulici koje je teško oštećeno u zemljotresu 2010. godine.

Reč je o uglavnom socijalno ugroženom stanovništvu koje krov nad glavom čeka već osmu godinu.

Iz lokalne samouprave premijerki obećavaju da će gradnja prve zgrade sa 106 stanova početi do kraja maja, a preostale četiri u naredne dve godine.

U decembru 2017, na osnovu tendera koji su sproveli Ministarstvo građevinarstva kao finansijer i Grad Kraljevo kao investitor projekta, izabran je izvođač radova na ovom projektu, koji se realizuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope, vrednog osam miliona evra.

Ona je rekla da će u Kraljevu početi i gradnja stanova za pripadnike službe bezbednosti.

Prva faza gradnje od 200 stanova, prema rečima predsednice Vlade, krenuće u avgustu ili septembru.

Premijerka je obišla i lokaciju u naselju Beranovac, na kojoj će se graditi obdanište, površne 800 kvadratnih metara i koje će moći da primi više od stotinu dece.

Poseta je završena radnim sastankom u JP “Vodovod” iz Kraljeva. Premijerka je rekla da će Kraljevo dobiti prvu fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, i da je ukupna investicija 17 miliona evra.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će zakon o rodnoj ravnopravnosti biti donet do kraja godine.

Ona je odgovarajući na opasku Zorane Mihajlović, predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnospravnost da rasprava o novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti predugo traje, poručila da će sigurno biti donet do kraaj 2018, te da će “sigurno biti kvalitetniji od zakona iz 2009. godine”.

Brnabićeva je primetila da ni taj zakon nije bio loš, ali i naglasila da je za Vladu Srbije rodna ravnopravnost važna tema.

“Važnije tema je privreda i kvalitet života građana. Mislim da rodna ravnopravnost u Srbije nije toliko ugrožena, a u praksi na najvažnijim pozicijama imamo žene”, primetila je Brnabićeva.

 

Izvor : RTS / TV Most

Foto : RTS

Comments