Svako treće preduzeće i radnik rade “na crno”

Obim sive ekonomije je za poslednjih 5 godina smanjen za skoro 6 odsto BDP-a, ali ono što predstavlja ozbiljan problem je to što i dalje svako treće preduzeće i svaki treći radnik rade “na crno”, pokazala su istraživanja o sivoj ekonomiji za 2017. godinu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je zadovoljna postignutim rezultatima i da će Vlada nastaviti sistemski da rešava problem sive ekonomije.

Kao jedan od prioriteta za tekuću godinu premijerka je navela reformu Poreske uprave i unapređenje inspekcijskog nadzora.

Svako ko se odluči da nastavi poslovanje u sivoj zoni crno mu se piše. Novim merama za suzbijanje nelegalnog poslovanja i neprijavljivanja radnika, Vlada Srbije odlučna je da nivo sive ekonomije svede na minimum.

Jedna od mera, koju je najavila premijerka Srbije, jeste veći broj inspektora rada i jedinstvena informaciona platforma e-inspektor, preko koje će biti umrežene sve inspekcijske službe.

“Do juna će biti umrežene prve 4 inspekcijske službe… Cilj je veća transparentnost u radu inspekcijskih službi…”, kaže Brnabićeva.

U fokusu Vlade biće i reforma Poreske uprave, a premijerka privrednike podseća da će 1. oktobra na snagu stupiti set stimulacionih mera i poreskih olakšica prvenstveno za početnike u biznisu.

Smanjenju obima sive ekonomije doprinelo je i unapređenje poslovnog ambijenta, kao i makroekonomska stabilnost, pokazuje istraživanje NALED-a. Upravo su uslovi poslovanja i najveći problem sive ekonomije, kaže potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević, čime će vlada u narednom periodu morati više da se pozabavi.

“Svako ko osnuje svoju firmu to radi da bi prehranio porodicu i da bi sebi obezbedio pristojan život. Ukoliko to ne može redovnim on će to učiniti vanrednim putem. Ako imate poverenje u sistem i poverenje da će državni organi raditi u skladu sa propisima, onda nećete ulaziti u sivu ekonomiju”, kaže Goran Kovačević, potpredsednik Upravnog odbora NALED-a.

Da bi se poverenje između privrednika i vlasti izgradilo neophodno je unaprediti vladavinu prava i pojačati borbu protiv korupcije.

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman kaže da je rešavanje problema sive ekonomije veoma važan segment u pristupanju Srbije Evropskoj uniji i da njegova zemlja pruža snažnu podršku našoj zemlji na tom putu.

“U pružanju podrške u borbi protiv korupcije i suzbijanju sive ekonomije, Nemačka je Srbiji pomogla sa 1,8 miliona evra. Postignuto je dosta pozitivnih efekata, a ono na čemu se sada fokusiramo jeste rad javne administracije i kontrola javnih finansija”, kaže Ditman.

Svojim doprinosom u suzbijanju sive ekonomije pohvalio se i ministar rada Zoran Đorđević, koji je rekao da su izmene Zakona o radu usvojene krajem prošle godine, omogućile da radnik mora da bude prijavljen i pre nego što počne sa radom, kao i da su pooštrene inspekcijske kontrole i kazne.

Da će uskoro uspeti da reši problem rada na crno u svom resoru očekuje i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je najavio donošenje Zakona o sezonskim radnicima u poljoprivredi tokom ove godine.

 

Izvor : Tanjug / TV Most

Comments

Pročitaj još