Lavrov : Besmisleno govoriti o stolici Kosova u UN

“Besmisleno je sada govoriti o mestu Kosova u UN, dok ne bude postignut dogovor koji bi zadovoljio i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo kao deo Srbije”, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu agenciji „Beta“.

„Smatram da je sada besmisleno govoriti o stolici Kosova u UN. Već govore o stolici Kosova u EU. Može se govoriti o stolici Kosova gde hoćete. Međutim, sve dok se ne postigne dogovor koji zadovoljava i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija 1244 SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo delom Srbije“, rekao je Lavrov.

On je dodao da NATO želi da uvuče Balkan u proces približavanja vojne infrastrukture granicama Rusije.

„Nakon što se završio Hladni rat, bila su tri talasa širenja Organizacije, i sa svakim talasom vojna infrastruktura Alijanse se sve više približavala ruskim granicama. Sad u tu igru žele da uvuku i Balkan, postavljanjem balkanske države pred izbor: ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom“, rekao je ruski diplomata.

Lavrov je naglasio da „ništa od toga što sada radi NATO ne povećava bilo čiju bezbednost, uključujući balkanske države“.

Pritom, on je dodao da prijem Crne Gore u NATO je bio apsolutno veštački i nepotreban.

 

Izvor : Beta / Radio KiM

Foto : ABC News

Comments

Pročitaj još