Kamenovana ambulanta u selu Suvi Do

Nepoznati počinioci kamenovali su i demolirari ambulantu u selu Suvi Do u kom žive Srbi, što je treći put za tri meseca, potvrdio je za program Radio Kosovske Mitrovice direktor Kliničko bolničkog centra Milan Ivanović.

“Time se otežava i onemogućava lečenje srpskih pacijenata , kaže Ivanović. Kao I desetine puta od dolaska međunarodne misije  1999.godine počinioci nisu otkriveni. I mada je policiija izvršila I danas uviđaj, ja ne očekujem da ni ovog puta krivci budu privedeni pravdi.

Mi svakodnevno imamo zdrvastvenu zaštitu organizovanu u selu Suvi Do, I ovakve situacije izazivaju strah, jer kamenovanje može da se izvrši i tokom rada lekara i pregleda pacijenata , i ako su do sada napadi bili najčešće noću. Iz tog razloga pacijenti u manjem broju dolaze u ambulantu na preglede. Činjenica je da su ovakvi napadi u funkciji etničkog čišćenja Srba iz srpskog dela Suvog Dola, a bez adekvatne reakcije kosovskih institucija I međunarodne zajednice, pre svega Euleksa. Apelujemo na njih da se ovo bezbednosno pitanje reši I da izvršioci ovih incidenata I svakodnevnog nasilja nad Srbima konačno budu otkriveni I privedeni pravdi, rekao je Ivanović.

On kaže da je pored psihološkog terora i velika finansijska šteta, teda bi trebalo pojačati obezbeđenje kako bi se delovalo  preventivno, a konačno I otkrili  počinioci kako se slični incidenti ne bi ponovili.

Šef operative Kosovske policije za region sever Željko Bojić potvrdio je za naš program  da je ambulanta kamenovana, I da je policijskim uviđajem utvršeno da se radi o manjoj materijalnoj šteti, a istraga je u toku.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."