• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Greška više u istoriji ako Srbi i Albanci ne mogu da nađu rešenje za KiM

Ako Srbi i Albanci ne mogu da nađu rešenje za pitanje Kosova i Metohije, to će biti greška više u istoriji dva najveća naroda na Balkanu, istakao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. U intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, naveo je da su za pronalazak rešenja potrebni kompromis i ustupci.

“Sada je na nama da obavimo naš deo zadataka. Najveći problem je naravno rešenje kosovskog pitanja. Za to smo pokrenuli dijalog među nama samima i moramo pronaći kompromis, u kojem će Albanci i Srbi morati da učine ustupke. Ako nam to ne uspe onda ćemo imati još jednu grešku više u istoriji dva najveća naroda na Balkanu,” objasnio je Vučić koji se nalazi u zvaničnoj poseti Austriji.

Stupili u kontakt kako ne bi došlo do eskalacije

Vučić je, na konstataciju da se sastajao više puta sa predstavnicima kosovskih Albanaca te na pitanje da li ima napretka, rekao da se razgovara i ukazao da u poslednjih pet godina nije bilo nijednog etnički motivisanog konflikta.

“Nakon nedavnog ubistva Srbina na Kosovu smo odmah stupili u kontakt, kako ne bi došlo do eskalacije. Ja sam boravio na Kosovu kako bi Srbe umirio”, dodao je on.

Albanci nemaju nezavisnost, za to potrebni Srbi 

Vučić je istovremeno poručio Albancima da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ističući da je nemaju, jer su za to potrebni Srbi.

“Bez Srbije nema članstva u UN, bez Srbije nema prijema u Interpol, bez Srbije nema državnih poseta u Kini,” naglasio je Vučić.

On je rekao da su “sve karte na stolu” i da, ako se odvija “uzimanje i davanje” po fer principu može doći do rešenja.

“I tada bi za Srbiju bila sva vrata Evrope otvorena. Naravno moramo još poboljšati vladavinu prava, ali na drugoj strani smo stavili finansije pod kontrolu,” poručio je Predsednik Srbije.

B92/Tanjug

Comments

Pročitaj još