Madrid: Kosovo u EU samo kao region Srbije

Španija se odlučno protivi bilo kakvom vidu naznaka državnosti u pominjanju Kosova na njegovom putu ka EU, tako da su evropskom vrhu uputili ne samo jednu pisanu primedbu, kao što se pominjalo prethodnih dana, već više protestnih dokumenata, u susret predstojećoj novoj strategiji o proširenju – potvrđeno je juče Novostima u sedištu španske diplomatije. Kako je preneto ovom listu, Madrid je čvrst u svojim principima i ne namerava da odstupi ni za pedalj.

“Stav Španije o nepriznavanju jednostrano proglašene deklaracije o nezavisnosti Kosova je zasnovan na odbrani principa teritorijalnog integriteta država, poštovanju međunarodnog prava i vladavine prava,” rekli su nam u službi za odnose sa javnošću Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Priština se nalazi u nezavidnoj situaciji kada je reč o članstvu u EU, jer Madrid sigurno neće menjati svoju poziciju. Neophodni konsenzus će svakako izostati, ukoliko u Briselu, u bilo kom obliku, na mala vrata pokušaju da proguraju nezavisnost Kosova. Tako, faktički, ono u EU može jedino kao region pod posebnom upravom, s drugačijim kalendarom, ali, pravno, u sastavu Srbije.

Kosovskim vlastima ne bi pomoglo ni kada bi ih svi drugi priznali. Kada bi, teoretski posmatrano, to, čak, uradio i sam Beograd, što se svakako neće dogoditi, Španija ne bi popustila.

“Nemamo ništa protiv te teritorije i njenog stanovništva i zadržavamo konstruktivan stav u svim forumima, pre svega unutar EU, sve dok se poštuju određeni principi. U tom smislu, Španija je uvek podržavala dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU,” poručili su iz španskog MSP.

Situacija sa Katalonijom trajno je učvrstila odnos Španije prema pitanju Kosova. Madrid ne želi da čuje ni za kakve presedane, jer bi to onda, između ostalog, mogli da iskoriste i neki njeni regioni.

Posle referenduma o nezavisnosti Katalonije i skandalozne ocene Evropske komisije da se ona ne može porediti sa Kosovom, jer je Španija u EU, a Srbija nije – naša Vlada spremila je protestno pismo Briselu.

Međutim, vlasti u Beogradu odlučile su da ga ipak ne pošalju i to, kako je tada objasnio predsednik Aleksandar Vučić, zbog direktne molbe Španaca da to ne činimo jer im otežavamo poziciju. Vučić je tada rekao da je Španija uvek bila fer prema nama, da zna ko je sve pritiskao njihovog premijera Marijana Rahoja da popusti i prizna Kosovo, ali da on nije hteo.

Španija, koja ume da ceni i to što je Srbija odustala od protestnog pisma EU u trenutku kada su u Briselu odbili rezultate referenduma u Kataloniji, ne samo da ostaje nepokolebljiva u odbrani teritorijalnog integriteta Srbije, već će iskoristiti i sav svoj uticaj u svetu da Kosovo ne priznaju one zemlje koje to do sada nisu učinile.

Novosti

Comments

Pročitaj još