• Početna>
  • Vesti>

Trogodišnjem Vasiliju potrebna transplantacija koštane srži: Pomozimo!

Trogodišnji Vasilije Nikolić iz Lapljeg Sela boluje od autoimune bolesti – hemofagocitne limfocitoze. Jedini način da se izleči, odnosno da živi bez posledica od ove bolesti – je transplantacijom koštane srži, koja je moguća u Italiji. Procene su da će za ovu operaciju biti potrebno između 150.000 i 200.000 evra. Vasilije se već mesec dana nalazi u Kliničko-bolničkom centru u Nišu.

Bolest je kod ovog trogodišnjaka otkrivena prošle godine.

“Rođen je kao zdrava beba. Međutim, tokom 2016. imao je višednevne povišene temperature, dijareju, povraćanje. Nakon čestih poseta bolnici u Lapljem Selu, hitno je prebačen u Kliničko-bolnički centar Niš. Tamo mu je septembra i otkrivena bolest i prebačen je na odeljenje hemato-onkologije,” kaže Vasilijev otac, Nebojša Nikolić.

Iako nisu u pitanju leukemija, niti kancer, dodaje – radi se o podmukloj bolesti.

“Simptomi mogu da budu svakojaki i ne može se bez transplantacije koštane srži,” objašnjava.

Ova transplantacija, međutim, ne može da se izvrši u kliničkim centrima u centralnoj Srbiji, pa je potrebno da ovaj trogodišnjak otputuje u Italiju na jednu od tamošnjih klinika.

Porodica Nikolić, ipak, za sada nema tačne informacije koliko će ova operacija i da košta. Očekuje se da troškovi iznose između 150.000 i 200.000 evra.

“Još uvek nismo dobili profakturu. Kraj je budžetske godine, administracija ne radi u Italiji i očekujem prve informacije sredinom januara. Konkretan podatak o ceni zato trenutno nemamo i iznos će zavisiti od više faktora – težine bolesti, toka transplantacije, postransplantacioni tok i slično. Procenjuje se da će biti između 150.000 i 200.000 evra,” kaže Nebojša Nikolić.

Nakon što je na društvenim mrežama podeljena fotografija sa informacijama za pomoć malom Vasiliju, organizovane su i prve humanitarne akcije u Gračanici.

Pomoć je stigla od lokalne samouprave, lokalnih preduzetnika, i kako Nikolić kaže, više udruženja kako sa KiM-a, tako i iz centralne Srbije, a koja se bave podrškom i pomoći teško oboleloj deci. Uskoro bi trebalo da bude otvoren i humanitarni SMS broj.

“Zahvalio bih se svim ljudima dobre volje i velikog srca koji pokušavaju da nam pomognu. Pozvao bih institucije iz oba sistema da pomognu, jer ovo nije političko pitanje, već pitanje humanosti. Potreban je poseban fond, jer, nažalost, mnogo je dece kojoj je potrebna pomoć,” kaže ovaj otac troje mališana.

Ukoliko želite da pomognete lečenje Vasilija Nikolića, novac možete da uplatite na žiro račune:

U Komercijalnoj banci na dinarski račun 205900100210329944 ili devizni 9031024885122.

Detaljnije podatke o SWIFT broju i IBAN-u pogledajte na fotografiji u nastavku.

Comments

Pročitaj još