Šta Srbi mogu da očekuju od kosovske vlade

 

Kosovska vlada potpisala je sa američkom firmom “Kentaur global” ugovor o gradnji nove termoelektrane u Obiliću, vredan milijardu i trista miliona evra. To je najveći uspeh u prvih 100 dana nove vlade.

Srpski predstavnici u njoj ističu da su u ovom periodu uspeli da reše neka od pitanja, ali da pravi izazovi tek predstoje naredne godine.

U prvih 100 dana kosovske vlade, Srpska lista je, kažu njeni predstavnici, uspela da odmrzne pojedina pitanja za koja nije bilo razumevanja u prethodnoj vladi Ise Mustafe.To su poništavanje eksproprijacije za novi ski-centar na Brezovici, priznavanje ličnih dokumenata, zaštita Srpske pravoslavne crkve kroz zakon o verskim zajednicama, kao i uzurpirane crkvene imovine.Ono što u Srpskoj listi očekuju od nove vlade treba da usledi tek naredne godine.

“Konačno pokretanje uspostavljanja Zajednice srpskih opština, to je ono na čemu ćemo raditi od samog početka 2018. godine, sa još jednom činjenicom, a to je da zahtevamo da to bude urađeno na način na koji je potpisano u Briselu, a nikako drugačije”, kaže Dalibor Jevtić, ministar za povratak i potpredsednik vlade.

“Svi razumemo da situacija nije laka, ali ustavni sud je ustavni sud, međutim, ipak ima prostora u našem ustavu da se to uradi i verujem da će to biti odgovor na potrebe kosovskih Srba koji žive ovde. Inače, kosovski Srbi ne zavise samo od asocijacije, oni su deo institucija Kosova, skupštine i vlade”, kaže kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Srpska lista tek očekuje usvajanje zakona o verifikaciji i upoređivanju imovine kroz srpske i kosovske katastarske knjige, radi zaštite privatne i društvene imovine.Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste, kaže da je tu, pre svega, zakon o Trepči, ali i zakoni koji se tiču prava na poštovanje jezika, lična dokumenta i ostalo.

Juce je na sednici vlade odlučeno da bude formirana međuministarska grupa za povratak i zajednice, koja treba da pomogne i ubrza povratak raseljenih, jer se tokom ove godine na Kosovo i Metohiju vratilo nešto više od 300 osoba.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još