Haradinaj: Do vojske Kosova na drugi način

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, u razgovoru sa britanskim minitrom Markom Lankesterom u Prištini, nije isključio mogućnost da se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku sprovede na neki drugi način, ne precizirajući koji, preneo je danas Glas Amerike.

“Sada smo posvećeni ovom pitanju. Samo po sebi svako pitanje ima svoje vreme. Ako se to ne uradi u optimalnom roku, onda ćemo razmisliti šta ćemo dalje, ali trenutno smatram da to treba učiniti ustavnim promenama”, rekao je Haradinaj.

Britanski ministar Mark Lankaster, koji je 1999. i 2000. godine služio kao vojnik KFOR-a na Kosovu, impresioniran je, kako je kazao, pozitivnim događajima i promenama na Kosovu.Lankester je rekao da će Britanija nastaviti da pruža podršku Bezbednosnim snagama Kosova i KFOR-u.

“Za ovih 18 godina Kosovo nikada nije bilo daleko od mojih misli i zbog toga sam srećan što sam ponovo ovde. Posvećenost naše države prema Kosovu smo pokazali proteklih godina svojom podrškom. Nadam se da će naša veza biti nastavljena i da ćemo nastaviti da pružamo doprinos kako bi pomogli Bezbednosnim snagama Kosova, ali i KFOR-u”, rekao je Lankaster.Inače, Lankester se juče sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem koji je zahvalio na, kako se navodi, konstantnoj saradnji i podršci Velike Britanije na priznavanju nezavisnosti i učlanjenja Prištine u medjunarodne organizacije.

Mark Lankaster sastao se danas u Prištini i sa ministrom kosovskih bezbednosnih snaga Rustemom Berišom, kome je takođe preneo da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža kontinuiranu podršku Kosovu.

Comments