Polemika Marka Đurića i Saše Jankovića

Povodom navoda da su Gračanica i Dečani kosovska baština, Saša Janković je rekao da je na Srbiji da dokaže da nije tako, i da se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ne može prihvatiti dok se to ne dokaže. Marko Đurić poručuje da je izjava Jankovića “nezapamćen skandal nezamislivih razmera”.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da je Srbija suštinski izgubila Kosovo tokom devedesetih godina i da se sada treba usredsrediti na ostvarivanje ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.”Naša istorijska i kulturna nasleđa moramo da osiguramo. Onog momenta kad bi Srbija imala faktičku mogućnost da garantuje integritet svojih kulturno-istorijskih spomenika tada ne bi bilo problema da za sve ono što nije deo srpske istorije, da za to, na teritoriji Kosova odgovara vlast u Prištini”, rekao je Janković gostujući na RTV Vojvodine.

Upitan da prokomentariše to što se manastiri Gračanica i Dečani navode kao kosovska baština, Janković kaže da je “na Srbiji da dokaže da to nije tako”.Dodaje da se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ne može prihvatiti dok se to ne dokaže.Lider PSG smatra da je EU licemerna prema Srbiji i da jedno govori u javnosti a drugo daleko od očiju javnosti.

Potpredsednik GO SNS-a Marko Đurić reagovao je na večerašnje istupanje Jankovića, odnosno ideju da se Dečani i Gračanica prepuste Prištini, a da Beograd dokaže “da su naši”, rekavši da je to “nezapamćen skandal nezamislivih razmera”.Kako se navodi u saopštenju, sada je jasno zašto Janković, dok je u dva mandata bio zaštitnik građana, nije napisao ni jedno slovo o položaju Srba na KiM.Kako kaže Đurić, od danas Janković nije više ni politikant u potrazi za jeftinim poenima, već bestidni velikoalbanski lobista.

“Nisam ni očekivao da će Saša Janković postupiti normalno i odgovorno, i ponuditi neke ideje o tome kako popraviti položaj Srbije ili našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali sam, iako svestan zgrčenog stanja njegovog duha i tela, zapanjen da je tako javno i otvoreno, bez stida i trunke kajanja, u danu kada Srbi na Kosovu i Metohiji slave svoj najveći i istorijski uspeh, postati politički nastavljač i zagovornik nedela onih koji su 17. 003. 2004. pokušali da zatru najveće srpske svetinje”, rekao je Đurić.

On je dodao i da nazivanje samoproglašenog Kosova državom, jeste “brutalna uvreda svih građana Srbije, a posebno onih koji su u odbrani naše zemlje dali očeve, majke, braću, sestre”.

 

 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još