• Početna>
  • Vesti>

Udruženje ženskih nevladinih organizacija na Kosovu oštro negodovalo zbog kandidature Nenada Cvetkovića za gradonačelnika Perteša

Udruženje ženskih nevladinih organizacija na Kosovu oštro je danas negodovalo zbog kandidature za gradonačelnika Perteša Nenada Cvetkovića za koga kažu da ima kriminalnu prošlost.
Saopštenje prenosimo u nastavku teksta.
“Kako to da niko ne reaguje na kandidaturu osobe koja svojim delovanjem krši sve te vrednosti?”, navodi se u saopštenju Saveza udruženja žena Kosova i Metohije, Kosovske ženske mreže, Udruženja poslonih žena Avenija, Udruženja žena Naš dom, Udruženja žena Ruka ruci, Moravski biser i Udruženja  žena poljoprivrednica.
U saopštenju, koje prenosimo u celosti, dalje se navodi:
“Očajne smo i ponižene pred činjenicom da ponovo dolazimo u situaciju da se za gradonačelnika Parteša utrkuje osoba koja je osuđivana za silovanje i optuživana za silovanje i seksualno napastvovanje pred srpskim i pred kosovskim institucijama. Protiv Nenada Cvetkovića je još 15. septembra 1996. u Gnjilanu podneta krivična prijava zbog silovanja i tada ga je Vrhovni sud Srbije osudio šestogodišnjom kaznom zatvora za silovanje maloletnica.
Nakon izdržane zatvorske kazne, usledile su još dve prijave za seksualno uznemiravanje. Prvu je 26. septembra 2011. podnela žena iz sela Pasjane zbog pretnji upućenih njoj i njenoj porodici, kao i zbog seksualnog uznemiravanja.
U istom periodu, još jedna žena je prijavila Cvetkovića zbog seksualnog uznemiravanja u prostorijama opštine, gde je otišla jer se javila na konkurs za posao.
Serija nasilništva se nije zaustavila, bez obzira na to koju je funkciju Cvetković obavljao. Prošle godine, dok je bio savetnik za integraciju povratnika u kosovskom Ministarstvu za povratak i zajednice, priveden je jer je napao u Pasjanu žensku osobu koja je zadobila lakše telesne povrede nanate oštrim predmetom. Napao je i njenog brata.
Pitamo sve one koji se zalažu za ljudska prava, jednakost polova, koji svakodnevno govore o pravima žena – kako se mi, žene Kosovskog Pomoravlja osećamo kada odemo u opštinu? Pita li nas neko kako se mi osećamo, kada znamo da su naše komšinice i prijateljice, žrtve njegovog ponašanja? Zanima li ikoga kako je nama kada se međunarodni predstavnici rukuju sa čovekom koji je pored predatorskog ponašanja poznat i po nasilništvu.
Šta mi građani Kosovskog Pomoravlja možemo da očekujemo ako takvom čoveku dopadne moć u ruke? Moć još i veća od one koju očigledno ima kada ovako dugo, ovako nekažnjeno, može da čini krivična dela.
Apelujemo na sve žene, organizacije, pojedince, partije i institucije da jasno osude kandidaturu osuđenih nasilnika za vršenje javne funkcije. Svaki vid podrške, ćutanje ili odobravanje je uvreda za žrtve i za sve žene na Kosovu”, navedeno je u saopštenju sedam navedenih udruženja žena na Kosovu.

Comments

Pročitaj još