• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici održana svečana akademija “Mladost Svetom Dimitriju”

Svečanom akademijom „Mladost Svetom Dimitriju“, večeras je počelo obeležavanje praznika Svetog Velikomučenika Dimitrija  gradske slave Kosovske Mitrovice.

U programu koji je izveden u Mitrovačkom dvoru, učestvovali su hor Brtanislav Nušić, predškolci iz PU „Danica Jaramaz“, učenici osnovnih i srednjiih škola i studenti  PU.

Pored učesnika programa, srećnu slavu  građanima poželeo je i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

„Okupili smo se povodom Mitrovdana, da pokažemao našu upornost i istrajnost da  smo tu, da postojimo i da ćemo sa našim hramom, našom crkvom i  i eparhijom  biti na pravom putu – putu opstanka, putu koji je Hristov“ rekao je Spirić.

Akademiji je prisustvovao i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Vlade Republike Srpske Milorad Arlov  kao i delegacija iz opštine Mali Zvornik.

Sutra, na Mitrovdan Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Vladika Teodosije sa početkom u 8h. U 10 i 30, od crkve će kroz grad krenuti litije, koje će se završiti na trgu Šumadija, gde će oko podneva biti obavljeno rezanje slavskog kolača.

Na kraju, za najmlađe građane, biće izlomljena slavska pogača u koju je umešen i zlatnik sa likom zaštitnika Kosovske Mitrovice, što je tradicionalno dar  Republike Srpske Koso vskoj Mitrovici.

Iz Kancelarije za KiM je najavljeno da će ovoj svetkovini prisustvovati direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Comments

Pročitaj još