• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Nećemo podržati formiranje vojske ni pod kojim uslovima

Predsednik Srpske liste Goran Rakić odbacio je spekulacije i ponovio jedinstveni stav te stranke, da neće podržati formiranje takozvane vojske Kosova i poručio da nema više pregovora oko Zajednice srpskih opštine, čije formiranje očekuje.

“Formiranje vojske Kosova zahteva ustavne promene za koje je potrebna dvotrećinska većina glasova manjinskih zajednica, a to su glasovi svih devet poslanika u pokrajinskom parlamentu. Srbi te glasove neće dati i taj potez je osuđen na neuspeh”, rekao je Rakić u intervjuu za današnju “Politiku”.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi albanske partije odlučile da zaobiđu Srpsku listu, izbegnu proceduru ustavnih promena i “izglasaju nekakav zakon”, to “ne bi imalo legitimitet i bilo bi mrtvo slovo na papiru”.

“Takav potez ne bi imao podršku čak ni međunarodne zajednice na Kosmetu, ali ni u sedištu Evropske unije u Briselu i sedištu NATO-a”, istakao je Rakić.

Na pitanje da li eventualno postoje uslovi pod kojima bi Srpska lista ipak podržala transformaciju bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, Rakić je nedvosmisleno odgovorio – “Ne”.

“Ne. Odgovor je jasan. Po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kfor je jedina legalna i legitimna oružana snaga na Kosovu i Metohiji”, naglasio je on.

Kada je u pitanju stav Srpske liste povodom zahteva zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jia da se prekinu bliski odnosi Srpske liste i Beograda, Rakić je istakao da bez prisustva Srbije “nema opstanka Srba na Kosovu i Metohiji”.

“Nemamo druge države osim Srbije i to je činjenica”, rekao je.

Od međunarodne zajednice Rakić zahteva da zaustavi neosnovana hapšenja Srba, ali i najoštrije kazni one koji srpske povratnike lažno prijavljuju.

On je podvukao da Srpska lista zajedno sa privremenim kosovskim institucijama i prisutnim međunarodnim institucijama “radi najozbiljnije na rešenju” problema nastalog zbog hapšenja Srba koji se terete za teška krivična dela na osnovu, kako se tvrdi, lažnih svedočenja Albanaca.

“Pre nekoliko dana poslanici Srpske liste su od Natalije Apostolove, predstavnice EU na Kosmetu, najdirektnije zahtevali da se EU uključi kako bi se zaustavila neosnovana hapšenja. Ali i da se oni koji lažno prijavljuju Srbe najoštrije kazne, jer to je jedini način da se povratnici ne suočavaju s optužbama onih koji su im uzurpirali imovinu”, podvukao je Rakić.

Izvor: Politika

 

Comments

Pročitaj još