• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Srpska lista neće podržati formiranje Vojske Kosova, Jevtić govorio u lično ime

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je večeras za “Blic” da, dok je on na njenom čelu, ta politička organizacija neće podržati formiranje takozvane vojske Kosova.

Rakić je reagovao na izjavu potrpedsednika Vlade Kosova Dalibora Jevtića, koji je nakon sastanka srpskih ministara u Vladi Kosova sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotmeler, a čija je tema bila između ostalog i vojska Kosova, rekao da “Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu”.

– Stav Srpske liste dok sam ja na njenom čelu neće se menjati, a on je svima dobro jasan. Srpska lista neće podržati formiranje tzv. vojske Kosova. Ja nisam bio prisutan kada je ovo rečeno i mogu samo reći da to nije stav Srpske liste. Moguće da je ministar Jevtić to rekao kao ministar u lično ime – rekao je Rakić za “Blic”.

Bezbednost Srba i ostalih nevećinskih naroda, sigurnost od islamskog radikalizma i neophodnost pune prisutnosti KFOR-a na Kosovu bile su teme današnjeg susreta srpskih ministara u vladi Kosova i poslanika Srpske liste sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotmeler.

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić podvukao je da je neophodno prisustvo KFOR-a na Kosovu jer su ove međunarodne snage „garant mira, stabilnosti i aktivnog delovanja i podrška u procesu izgradnje stabilnog, demokratskog, multietničkog sistema“.

Na sastanku kojem su prisustvovali i ministar administracije Ivan Teodosijević i zamenik ministra policije Milan Radojević ali poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova iznet je stav o formiranju vojske Kosova.

Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu ako se uvaže stavovi i potrebe Srba na Kosovu. Važno je, kako je rečeno, da se ne donose jednostrane odluke oko bilo koje teme. Posebno je naglašeno važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine jer dijalog nema alternative – navodi se u saopštenju posle sastanka.

Rouz Gotmeler je, kako je saopšteno, istakla da se zalaže i da će se i dalje zalagati da KFOR obezbedi sigurno okruženje za sve narode na Kosovu.

Na sastanku je rečeno da je Vlada Kosova u saradnji sa KFOR-om, spremna da na pravi i adekvatan način odgovori na sve bezbednosne izazove kako bi obezbedila mir i stabilnost jer su mir i stabilnost osnovni činioci daljeg napretka kosovskog društva.

 

Izvor: Blic

 

Comments

Pročitaj još