• Početna>
  • Vesti>

Reforma obrazovanja i u obrazovnim institucijama na Kosovu i Metohiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sastali su se danas u Kosovskoj Mitrovici sa direktorima svih predškolskih i školskih ustanova na Kosovu i Metohiji. Razgovarali su o reformi Zakona o obrazovanju, nastavnog plana i programa, kao i o podršci prosvetnim ustanovama na KiM.

Mi smo od ove školske godine reformisali peti razred, i to samo u jednom delu. Ukupna reforma petog razreda je već pripremljena i objaviće se iduće nedelje i to je početak od 2018.godine izmene nastavnih planova i programa, ima potpuno drugačiji način prenošenja znanja. Tako da će od 1.septembra 2018.godine već biti gotov ciklus prvog nivoa školovanja, to je prvi razred osnovne škole, a ovo je već reformisan drugi ciklus, to je peti razred. Urađen je ceo program reforme gimnazije, tako da je ceo srednji nivo obrazovanja je obuhvaćen tim procesom, kao i dualno obrazovanje. Iduće nedelje smo u Skupštini Srbije gde se četiri zakona iz oblasti obrazovanja donose, a jedan od njih je i dualno obrazovanje”, rekao je ministar Šarčević.

 
Napomenuo je da je i privreda zadovoljna novim modelom školovanja i da će se sve više uključivati u proces reforme.

 
“Kada je u pitanju visoko obrazovanje, takođe smo mnogo toga dizajnirali na polju uvođenja poslodavaca u priču, počev od Saveta koji će odlučivati šta je to privredi potrebno do industrijskih predavača za razvoj IT sektora i ostalog.  Ova reforma se prvo odnosi na zakone, koji  stvaraju ambijent, zatim na nastavni plan i program. Mi smo završili akt koji se zove Nacionalni okvir plana i programa, koji obuhvata sve nivoe obrazovanja i predstoje nam sada ciklusi koji počinju od 2018.godine na svim nivoima i traju čettiri godine. Uveli smo elektronski dnevnik, uveli informatiku i digitalizovali dobar deo sistema. Predstoji nam obuka nastavnika i mi smo u Briselu dobili 27,4 miliona  za ovaj posao, i to je nama velika podrška jer kroz obuke moramo provući 80.000 ljudi. Menja se sistem rada, nema više učenja, bubanja, već deca uče koncepte , multidisciplinarno dobijaju znanje od nastavnika, primenjuju stečena znanja i povezuju celine. To se sprovodi u 4.000 škola u svetu, vrlo je ambiciozno , ali mislim da ćemo u tome uspeti“, rekao je Šarčević.

 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je istakao da su prosvetne ustanove na Kosovu i Metohiji prioritet i da mogu da računaju na podršku , kako Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tako i svih drugih institucija Republike Srbije.

 
„Prosvetne ustanove na Kosovu i Metohiji mogu da računaju na izvesnost institucionalnog opstanka u sistemu Republike Srbije, ali i na intenzivniju podršku, intenzivniji rad sa svim ustanovama, što kroz Ministarstvo prosvete, zahvaljujući ministru Šarčeviću , koji ustanove na KiM tretira kao poseban prioritet, što zahvaljujući angažovanju čitave Vlade, kojoj je jedan od prioriteta da učenički, studentski standard , kvalitet obrazovanja i nastave ovde na KiM unapredi. Rekao sam prosvetnim radnicima da, od toga kako oni čuvaju našu decu,od toga šta im oni usade , ovde zavisi i opstanak našeg naroda i naše države na ovom prostoru i zbog toga im svi iskazujemo veliku zahvalnost . Posebno sam ponosan na to što u obrazovnom sistemu Srbije  na Kosovu i Metohiji, koji je sve moderniji, sve bolji svakog dana i komparativno najbolji u širem regionu, što ovde uče i srpska deca i deca Goranaca, Romi, Hrvati, mnogi pripadnici najrazličitijih etničkih, verskih i drugih grupa na KiM imaju korist od našeg obrazovnog sistema i mi ćemo se truditi da ispunimo našu obavezu da taj sistem bude bolji, efikasniji , da bude postojan i garant našeg opstanka“, naglasio je Đurić.

Comments

Pročitaj još