Vučić: Srbi pitaju EU – kako Katalonija ne može, a Kosovo može?

Posle katalonskog referenduma i stava Evropske komisije da je taj referendum nelegalan, valjda je jasno koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije, rekao je Vučić. Pitanje svakog građanina Srbije Evropskoj uniji danas je – kako to u slučaju Katalonije ne važi referendum o nezavisnosti, a u slučaju Kosova otcepljenje može, i bez referenduma, rekao je predsednik Vučić, odgovarajući na pitanja novinara povodom ishoda referenduma u Kataloniji i stava Evropske komisije da je to izjašnjavanje nelegalno.
“Kako ste legalnim proglasili otcepljenje Kosova čak i bez referenduma, i kako su to 22 zemlje Evropske unije legalizovale to otcepljenje, rušeći evropsko pravo i temelje evropskog prava, na kojem se temelji evropska politika i politika EU”, zapitao je Vučić.
Vučić je javno zapitao kako će sad građanima Srbije da obrazlaže evropske integracije Srbije, iako, bez dileme, Srbija svoju budućnost vidi u EU, i zbog tipa društva kojem težimo i zbog bolje ekonomije i drugih razloga.
Kako, dakle, Katalonija ne može, a Kosovo može, na to Srbima neće biti odgovora nikada, primetio je predsednik Vučić.

Svetski centri moći igrali su se kada su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu jer region ne pripada Evropskoj uniji, a sada, kada je “mečka došla pred njihova vrata”, e, sada je, rekao je Vučić, situacija mnogo ozbiljna…
Ovo je najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike, zaključio je Vučić.

Prema njegovim rečima, njegov sastanak sa Putinom, prilikom posete, bio je zanimljiv svim novinarima zapadnih medija, dok sastanak nemačkog Zigmara Gabrijela, istog dana, isto s Putinom, niko nije zabeležio.

“Sad je jasno valjda koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije”, rekao je predsednik Vučić i poručio svima koji vrše pritisak na našu zemlju da sad uzmu godišnji odmor, bar što se naše zemlje tiče, pošto ionako neće da ih sluša, te nek se pozabave mečkom pred svojim vratima.

Promišljeno s Katalonijom, Kipar i Kosovo kao dan i noć

Dešavanja u Španiji, odnosno Kataloniji ukazuju na nepovoljne stvari u toj zemlji, ali i u Evropi, uveren je grčki predsednik koji poručuje da je i zbog toga neophodno podržati celovitost i jedinstvo Evrope, a pitanje Katalonije razmotriti veoma promišljeno.

On je upitao da li se to demoni prošlosti vraćaju, te objasnio da svi proživljavamo kritične trenutke za Evropu, te da zbog toga, kako je rekao, pažljivo treba da se pozabavimo ovim pitanjima.

“Mi moramo da podržimo celovitost i jedinstvo Evrope kako bi ona odigrala ulogu koja joj pripada. A smatram da svaka članica EU treba da zna da ima prava i obaveze, a svi koji učestvujemo u EU treba da primenjuju evropsko pravo i tekovine i da u skladu s tim donosimo odluke. Ne u žaru, ali u najkraćem periodu i s promišljenošću”, poručio je Pavlopulos.

Kako je primetio, juče smo u Kataloniji videli kakvi sve presedani mogu biti učinjeni u Evropi i koliko su kompatibilni s evropskim tekovinama i jedinstvom.

“Svi koji imamo razmirice među sobom treba da znamo da imamo zajedničku vezu koja može da nam pomogne a to je Evropa, ukoliko verujemo u nju. Ona može da nam reši kompromise, ali ne treba da je koristimo za rešavanje sporova, ona je velika snaga, sila i ima veliku odgovornost pred svetom”, rekao je Pavlopulos.

Upitan o poređenju Kosova i Kipra, grčki je predsednik rekao da tu apsolutno nikakve sličnosti nema i da bi to morao da zna svako već na prvoj godini prava.

“Velike su razlike, to su kao noć i dan, velika je razlika u rešavanju tog pitanja, Međunarodni sud u Hagu je uostalom dao tumačenje. Ne postoji nikakva veza, a svi koji to pokušavaju treba da se upoznaju bolje i s Evropom i s međunarodnim pravom”, naveo je Pavlopulos.

Izvor: RTV, Tanjug

Comments