• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici Sokolskog Saveza Srbije u poseti opštinama na sveru KiM

Predstavnici Sokolskog Saveza Srbije boravili su ovog vikenda na severu Kosova i Metohije gde su obišli opštine Leposavić, Zvečan i na kraju Kosovsku Mitrovicu gde im je domaćin bio predsednik Privremenog organa ove Opštine Aleksandar Spirić.
Sokolstvo u Srbiji ustanovljeno je još u doba Kraljevine Srbije 1891. sa idejom fiskulturnog i moralnog vaspitanja omladine slovenskih naroda. U više gradova Evrope, osnivana su sokolska udruženja koja su pored razvoja sportskog duha kroz gimnastiku i rekreativne sportove, često propagirala i ideju o širenju bratstva među pripadnicima ove grupe naroda. Kolevka sokolstva je u Pragu ali se ono brzo, uz podršku kralja Aleksandra I Karađorđevića proširilo i našlo svoje poklonike širom tadašnje Kraljevine. Nekada je uspešnpo funkcionisalo i na Kosovu i Metohiji.
Opstalo je, u drastično manjem obimu i do današnjih dana u više gradova Srbije.
„Današnji dan pokazuje pre svega, odlučnost Opštine Kosovska Mitrovica i Sokolskog Saveza da unaprede sport, zdrav duh među mladima i da očuvaju moralne vrednosti“, istakao je Spirić.
On je dodao da je mitrovačka Opština finansirajući 32 portska kluba na području grada, pokazala koliko joj je stalo do sportskog angažovanja mladih.
Ovaj susret otvara mogućnost da se na tom polju uradi još više.
„ Velika je čast biti domaćin ovim divnim ljudima kojima je cilj da Sokolski Savez funkcioniše i na ovim prostorima. Mi danas oživljavamo nešto što je nekada ovde funkcionisalo i postojalo i što ima jako veliku tradiciju i važnu ulogu u periodu ujedninjenja, jer ujedinjenje i jedinstvo je nešto za šta se mi i danas zalažemo“, kaže Spirić.
On dodaje da će lokalna samouprava učiniti sve da Sokolski savez ponovo zaživi na ovom podneblju.
Predsednik Sokolskog Saveza Srbije Petar Stakić kaže da im je želja da na dvadesetpetu godišnjicu obnovljenog sokolstva, obnove sokolska društva i daju doprinos zdravlju i većoj fizičkoj spremnosti mladih na ovom području, koje takođe ima lepu tradiciju sokolstva.
„ Vidim spremnost sportskog i opštinskog rukovodstva da ovu našu inicijativu prihvate. Dolazimo ovde nakon konsultacija sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju koja je prepoznala vrednost ove naše inicijative. Dolazimo kao deo Ministarstva sporta i omladine da damo značajan doprinos onome što se ovde inače radi“, kaže Stakić.
Stakić je naglasio da su sokolska društva obnovljena u značajnom broju gradova i opština.
„Mi za 2018. planiramo veliku inicijativu povodom 100 godina od pobede u I Svetskom ratu, kada je poginulo preko 3000 sokola. Da kroz izložbe, manifestacije, akademije, poseban broj časopisa „Oko sokolovo“ damo značajan doprinos i znamo da će ta godina biti značajna za obnovu sokolske organizacije“, kaže Stakić i dodaje da se nada da će i u Leposavići, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici naići na razumevanje i da će Sokolski Savez Srbije uskoro dobiti još nekoliko društava na ovim prostorima.

Comments

Pročitaj još