• Početna>
  • Vesti>

Sud za OVK počeo s radom, skeptični i Srbi i Albanci Predstavnici

Predstavnici srpskih i albanskih udruženja porodica nestalih kažu da ne ocekuju mnogo od specijalnog suda za ratne zločine OVK i sumnjaju da će buduća Vlada Kosova učiniti nešto u pravcu rasvetljavanja sudbine nestalih. Ipak, nastavljaju da insisiraju na rešavanju pitanja nestalih i kidnapovanih na Kosovu.

Gde su kidnapovani i nestali sa Kosova? To je pitanje koje članovi porodica nestalih postavljaju skoro dve decenije unazad.

“Moj brat je kidnapovan sa radnog mesta na kopu Belaćevac sa svojih devet kolega kada je otišao na posao” – kaže koordinator Udruženja porodica kidnapovanih I nestalih sa Kosova I Metohije Milorad Trifunović.

Brat ovog čoveka je jedan od 547 Srba i ostalih nealbanaca koji su nestali.

Iako bi Kosovo uskoro trebalo da dobije novu vladu, to nije i nada za članove porodica kidnapovanih.

“Imajući u vidu ko će biti premijer, ja u političare mnogo malo verujem u stvari uopšte ne verujem političarima, ako ih međunarodna zajednica ne primora ja ne verujem da će biti rasvetljena sudbina još dugo vremena” – rekao je Trifunović.

Specijalni sud za ratne zločine koje je počinila OVK šansa je da se rasvetli sudbina nestalih.

Takav stav međutim, ne zagovaraju svi.

“Ovaj sud je sasvim politički nije uopšte …moźda će da bude neko osuđen da je učinio genocid, da ga tako nazovem, ali to je sasvim politički…” – kaže koordinator Udruženja porodica nestalih lica na Kosovu Bajram Čerkinaj.

Pitanje sudbine nestalih, smatra Čerkinaj koji traga za sinom, važno je zarad pomirenja Srba i Albanaca.

“Mnogo je važno, mi dugo radimo, sada je formirana neka udruźenja multietnička, imali smo i sastanak sa američkim ambasadorom…” – rekao je Čerkinaj.

Odgovornost je na međunarodnoj zajednici.

“Pod njihovom zaštitom nestali su najpošteniji ljudi sa ovih prostora koji su verovali njima. Ostali su da žive na ovim prostorima ostali su da žive u svojim kućama oni su nestali oni su ubijeni njih danas nema i za njima danas tragamo….” – istakao je Trifunović.

U mrtvačnici u Prištini nalazi se preko 300 neidentifikovanih tela.

Iz udruženja porodica kidnapovanih i nestalih kažu da bi možda trebalo krenuti odatle i videti ko su te osobe.

 

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još