Ðurić: Srpske žrtve neće biti bačene u senu

Na današnji dan obeležava se 18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko kod Lipljana, a direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić rekao je da se karakter jednog društva određuje i po njegovom odnosu prema žrtvama i poručio da Srbija neće dozvoliti da ove i sve druge žrtve budu zaboravljene i bačene u senu.

– Srbija će nastaviti da podržava borbu porodica da se sazna istina o ubicama, ne prihvatam sramno nečinjenje pravosudnih institucija koje nemaju ništa da ponude osim zatvaranja slučajeva i zaturanja dokaza – naveo je Đurić u spomen sobi “Kosmetske žrtve”.

On je dodao da će Srbija nastaviti da podržava porodice žrtava i njihovu borbu “svim institucionalnim kapacitetima kojima raspolaže”.

– Pravda je nekada spora, ali ako smo istrajni, dostižna. Nikada nije kasno i to je poruka i za zločince i za porodice žrtava – rekao je Đurić.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji Djurić je istakao da je bitno da srpski predstavnici postupaju smireno i neishitreno.

„Moj savet srpskim predstavnicima je bio i ostao – polako, strpljivo bez žurbe. Neka se Albanci prvo medju sobom rasprave, pa tek onda možemo da razgovaramo o tome da li i sa kim postoji mogućnost , ne da se uzimaju fotelje nego da se razgovara o tome kako da se zaštite srpski ekonomski i politički interesi na Kosovu i Metohiji“, rekao je Djurić.

Prema Djuriću najveća srpska pobeda može da bude „život, opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

„Da budemo na Kosovu i Metohiji svoj na svome, u našim kućama i dvorištima, školama… a to možemo da ostvarimo samo ako budemo dobro organizovani, predani i ozbiljno posvećeni tome“, istakao je Djurić.

Obeležavanju ubistva srpskih žetelaca prisustvovao je i novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić, a Đurić je rekao da je to znak drugačijeg odnosa ove institucije prema KiM, jer se do sada iz “neobjašnjivih razloga” zaštitinik građana nije bavio građanima na Kosovu i Metohiji.

Zamenik predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dragan Piljević rekao je da porodice imaju jedan zahtev koji stalno ponavljaju.

– Zahtevamo od državnih institucija da donesu zakon o statusu porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, time će se država obavezati da pomogne porodicama, da traži počinioce – naveo je Piljević.

On je dodao, da udruženje zahteva od Zaštitinika građana da od privremenih institucija na KiM zatraži rezultate onoga što je do sada urađeno povodom slučajeva otetih i ubijenih.

Advokat Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dragan Palibrk rekao je da će porodice preko države Srbiji inicirati postupak za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete žrtvama zločina albanskih terorista.

– To će se odnositi na zločine posle 10. juna 1999. pa do danas. Naša država u borbi za pravdu može najviše da pomogne. Ne samo da 18 godina niko nije procesuiran, nego mi kao država nismo nikakvu tužbu podneli protiv UN – istakao je Palibrk.

On je naveo i da država treba da napravi ozbiljan tim za pomoć ljudima koji će biti svedoci i žrtve u novoformiranom Sudu za ratne zločine OVK.

 

Izvor: TV Most, Tanjug

Comments