Rakić: Nikada nećemo pristati na ucene

Kancelarija EU na Kosovu, Specijalna predstavnica EU je saopštila danas da je morala da otkaže finansijsku pomoć Severnoj Mitrovici u iznosu od 7,8 miliona evra.

U saopštenju Kancelarije se navodi da su projekti predviđali izgradnju Kulturnog centra i nove zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici. ali da lokalne vlasti nisu uspele da uklone postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobode pristup svim radnim oblastima.

“Kancelarija EU/SPEU žali zbog otkazivanja ovih projekata, koji je trebalo da budu od koristi za prosvetni i kulturni sektor u Severnoj Mitrovici. EU smatra da su ovi sektori ključni u napretku Kosova i poziva sve organe vlasti, uključujući i organe na lokalnom nivou, da ne štede napore kako bi se kvalitetno obrazovanje učinilo prioritetnim”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dalje dodaje da EU, koja daje doprinos od skoro 100 miliona evra godišnje u vidu finansijske pomoći Kosovu, ostaje posvećena tesnom radu sa organima vlasti radi ulaganja u obrazovanje, kulturu, vladavinu prava i privredni razvoj na Kosovu.

U ime opštine Severna Mitrovica, svih ljudi koji su marljivo radili na izradi projekata za izgradnju zgrade Univerziteta i zgrade Kulturnog centra i građana apsolutno sam razočaran ovakvom odlukom ambasadorke Natalije Apostolove, naveo je u saopštenju gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić povodom otkazivanja finansijske pomoći Kancelarije EU.
“Ovim putem želim da građanima pojasnim, da ova odluka ambasadorke Apostolove nema veze sa nikakvim uklanjanjem objekata već sa pokušajem da se ambasadorka Apostolova igra sa nama po principu štapa i šargarepe, na šta mi nikada nismo i nećemo pristati”, naveo je Rakić.

U saopštenju se dalje navodi da su pravi razlozi za ovakvu odluku sledeći, “ona zahteva da naša opština omogući nastavak revitalizacije mosta, bez ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana, što je naš primarni interes, i drugo, EU izaslanica Apostolova je bila iznenađena našim insistiranjem da nam se pojasni kako je moguće da projekat revitalizacije mosta košta 1,2 miliona evra, a nadzor koji vrši njen tim košta 1,9 miliona evra, što je mnogo više”.

Rakić podseća ambasadorku Apostolovu, njene pretpostavljene, ali i javnost, da su svi projekti koje je opština dobila od Kancelarije EU, obezbeđeni dok je na čelu Kancelarije EU bio gospodin Žbogar.

“Otkad je na toj poziciji, ambasadorka Apostolova se nije trudila da nam pomogne u unapređenju života građana, već se bavila političkim ucenama, na šta mi ne pristajemo”, zaključuje Rakić u saopštenju.

Comments

Pročitaj još