Kazniti odgovorne za zločin nad Srbima u Klečki

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležilo je devetnaestu godišnjicu masovne otmice Srba u selima Opštine Orahovac, 1998. godine. Otmicu su izvršili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Pomen je organizovan u prostorijama udruženja, u Spomen sobi „Kosovske žrtve”, u 12 sati i 44 minuta, po vremenu Rezolucije UN 1244.
Očekujemo da sud za ratne zločine počinjene na Kosovu procesuira odgovorne za stradanje Srba u logoru Klečka, poručili su danas predstavnici Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu.

Predsednik udruženja, Simo Spasić zamerio je tadašnjem predsedniku Jugoslavije Vojislavu Koštunici i ubijenom predsedniku Vlade Srbije, Zoranu Đinđiću, što su UNMIK-u predali 2.108 Albanaca optuženih za zločine, rekavši da su ih time oslobodili, NATO-u, KFOR-u, UNMIK-u i Euleksu što ništa nisu učinili da porodice žrtava dočekaju pravdu, ali i EU, zbog odnosa koji ima prema Kosovu.

“Oni koji su doprineli našoj tragediji, na današnji tragičan dan vam poručujemo: Vi ste odgovorni za našu tragediju, vi ste saučesnici i porodice su vam dale crveni karton”, rekao je Spasić.

Šefica Odseka u Komisiji za nestala lica Vlade Srbije, Ljiljana Krstić, podsetila je da je u periodu od 11. do 19. jula 1998. na području Orahovca kidnapovano 40 Srba i nealbanaca, od čega je 36 identifikovano i predato porodicama.

“Nažalost, i dalje postoji borba da se razreše veliki ovi problemi koji nas dugo prate, uskoro će dve decenije. Komisija za nestala lica će zaista nastojati da se sukobi sa svim problemima, sa svim izazovima i da istrajemo zajedno do kraja”, kazala je Krstić.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih dodelilo je zahvalnicu predsedniku skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovanu Drecunu, zbog doprinosa tome da se glas o tragediji Srba na Kosovu daleko čuje. Pomenu su prisustvovali i direktor BIA, Bratislav Gašić, predstavnici vojske, ali i diplomatskog kora u Ambasadi Belorusije u Beogradu.

Comments

Pročitaj još